Stor test af Canon EOS 5D Mark IV

Canon EOS 5D Mark IV

Canon EOS 5D Mark IV imponerer i vores test. Forgængerens Canon EOS 5D Mark IIIs få svagheder er rettet, og mange nye og nyttige funktioner er kommet til. Canon EOS 5D Mark IV er lige nu markedets bedste full-frame-kamera, der klarer alle opgaver.

#Kamera #Canon
9.0

Canon EOS 5D Mark IV blev en stille rislen af gode oplevelser, da vi var ude på de første optagelser. Billedkvaliteten er ganske enkelt forrygende.

Sammenlignet med forgængeren, EOD 5D Mark III, er forskellen i detaljegengivelse dog beskeden. Dette på trods af opløsningen er løftet fra 22,1 til 30,1 mio. pixels. Forskellen ligger i en pænere og renere motivgengivelse med færre små farvestik.

Korn på høj ISO er på samme høje niveau som Canon EOS Mark III, men ikke bedre.

Bedre videofunktioner i 5D Mark IV

Video kan optages i 4K, og en rigtig god detalje er, at man i kameraet kan hente frames ud på kortet som jpeg-filer på 8,8 mio. pixels.

Canon har også fået styr på autofokus under video og live-view, især på grund af en velfungerende ansigtsgenkendelse. Fokuseringen er tre til fire gange hurtigere, fordi Canon EOS 5D Mark IV har fået en Dual Pixel-sensor. Denne tillader fasedetektion direkte på sensoren. Det er desuden blevet nemmere både at skifte fokuspunkt og at bevæge sig mellem de forskellige målemønstre via en lille knap under højre tommelfinger.

Lynhurtig Canon

Topfarten er i øvrigt øget til 7,0 billeder per sekund. Kameraet har også fået berøringsfølsom skærm, og alle relevante indstillinger kan foretages ved tryk, hvilket er et fremskridt i forhold til EOS 1D X Mark II.

Desværre er skærmen ikke fleksibel, men kameraet har dog fået wi-fi med NFC, så man kan fjernstyre det fra sin smartphone.

Den eneste skuffelse var den nye Dual Pixel RAW-teknik, der skulle gøre det muligt at mikrojustere i Canons software, hvis fx øjenvipperne er blevet skarpe i stedet for øjet. Vi oplevede en minimal forskel. Til gengæld virkede muligheden for at ændre bokeh bedre.

> Læs også: Derfor skal du købe Canon 5D Mark IV

Dual Pixel RAW i 5D IV imponerer ikke

Dual Pixel RAW-teknikken kræver, at du tager specielle raw-filer på cirka 70 megabytes, mod normalt 30 megabytes, og indtil videre kan man kun benytte Canons egen DPP 4.5-software.

Her kan du arbejde marginalt med skarphedsindtrykket, men den tilsvarende effekt kan vi lave på et par minutter på en jpeg-fil i Photoshop.

Det skal dog ikke spolere festen, for alt i alt er Canon EOS 5D Mark IV et fremragende kamera. Det sælges kun som hus alene. Der er kommet en ny 24-105mm F4.0L II, som vi snarest muligt kommer med en anmeldelse af. Mark IV erstatter Mark III samt 5Ds, der kostede det samme, så specialkameraet 5Ds R bliver fremover eneste EOS med 50,3 mio. pixels.

En af de få ydre forandringer på kameraet er, at stikket til fjernudløser er rykket frem til den ærefulde plads på kameraets front. Det er lidt sjovt i betragtning af, at næsten alle fra nu af vil fjernstyre kameraet via deres mobiltelefon i stedet for med fjernbetjeningen.

Canon EOS 5D Mark IV med både CF- SD-kort

Nogle vil undre sig over, at kameraet kun har plads til et CF- og et SD-kort, men ikke CFast. Selv APS-C-kameraet Nikon D500 har plads til et af de nye superhurtige XQD-kort. Vi ser det som rettidig omhu.

Hvis du ikke har behov for at skyde kontinuerlige serier på over 30-40 raw-filer ved 7,0 billeder per sekund, er et af de hurtige CF-kort alt rigeligt.

Et dyrt CFast-kort og tilhørende kortlæser ville ganske enkelt være en unødig ekstraudgift. Du skal dog have et UHS-1 Class 10 U3 SD-kort eller CF UDMA 7-kompatibelt kort. Ellers får du ikke optaget mange sekunders 4K-video eller mange raw-optagelser i serie.

En smart detalje er, at kameraet automatisk kan skifte over til exFAT fil-systemet. Den tillader dermed filstørrelser på over 4,0 gigabytes.

Opdatering af Picture Styles

Canon EOS 5D Mark IV har fået flere parametre at arbejde med i Picture Styles. Desuden er der en helt ny Picture Style, der hedder Fine Detail, men vi havde sandt at sige meget svært ved at se forskel i forhold til Standard-indstillingen.

Heller ikke Digital Lens Optimizer-funktionen, der korrigerer objektivfejl, imponerede os. Dels duer den kun på raw-filer i fuld størrelse, og dels nedsætter den kameraets optagehastighed til maksimalt 1,0 billede per sekund.

Digital Lens Optimizer-funktionen findes også i Canons program DPP, og funktionen rummer en væsentligt mere omfattende objektivkorrektion end kameraets normale korrektion for objektivfejl som kromatisk aberration og fortegning. På grund af den sløve hastighed i kameraet, vil vi hellere arbejde med filerne efterfølgende på computeren.

Kvaliteten imponerer i Canon EOS 5D Mark IV

Det, der derimod imponerede os voldsomt, var kameraets generelle kvalitetsniveau. Du kommer ikke i en situation, hvor du ikke får gode billeder med hjem. Kameraet er hurtigt, autofokus er præcis og nem at indstille, og du får billedfiler med et enormt dynamisk spillerum. Det har, hvad det skal have. Ergonomien er god. For tiden finder du ikke et bedre spejlreflekskamera med full-frame, som kan klare stort set alle opgaver.
Canon EOS 5D Mark IV har også fået en hurtig, indbygget gps, der tilmed kan fungere som tracker. Gps-informationerne ligger i billedernes exif-data, så du altid kan se, hvor billederne er taget.

> Se testbilleder fra kameraet

Konklusion

EOS 5D Mark IV er et fremragende kamera til stort set alle opgaver. Det enorme dynamiske område og den forbedrede autofokus er guld værd.
Mikrojustering med Dual Pixel RAW er reelt ubrugelig. En fil fylder cirka 70 megabytes, og den beskedne effekt kan man lave lige så pænt på jpeg i Photoshop.
> Læs også: Canon EOS 5D Mark IV imponerer med fortrinlig billedkvalitet

Specifikationer

Mærke
Canon
Mio. pixels
30,1
Brændviddeforl./optisk zoom
1,0
LCD-skærm
3,2
Billeder/sekund
7,0
Max. ISO
102400