Canon EOS 5DS R

Canon EOS 5DS R

Skal man smide 2000 kroner ekstra og købe EOS 5DS R, eller bliver man lige så lykkelig for standardversionen med anti-alias-filter? Vi er ikke i tvivl.

#Kamera #Canon
8.9

Det eneste, der adskiller 5DS R fra sin 2000 kroner billigere lillebror, 5DS, er, at det ikke har et anti-alias-filter. Det betyder, at man med 5DS R får lidt skarpere billeder. Til gengæld risikerer man moiré, som er farvefejl eller forvrængninger, der kan opstå i små detaljer, som eksempelvis i stof eller andre mønstre. Det afgørende spørgsmål med 5DS R var derfor, om vi kunne se forskel i skarpheden, samt hvor stort et problem moiré er. Vi tog de samme motiver med de to kameraer. Når vi sammenlignede og zoomede ind på 100 procent, var billeder fra 5DS R synligt mere detaljerige. Når vi kiggede på forskellige billeder, altså ikke fotos af det samme motiv taget med de to kameraer, var det reelt umuligt at gætte, hvilket kamera billedet var taget med. Til gengæld er det tydeligt, at detaljegengivelsen på begge er i særklasse.

Moiré er svært at fremprovokere, men vi så det i nogle enkelte skud med 5DS R. Billedkvaliteten spiller til gengæld lige op med mellemformatkameraer som Pentax 645Z og giver Hasselblad-kameraer til langt over 100.000 kroner kamp til stregen. For at udnytte den fremragende billedkvalitet kræves dog to ting. Din fototeknik skal være på plads, da selv den mindste fejleksponering eller det mindste kameraryst reducerer billedkvaliteten synligt. Desuden skal du have gode objektiver. Det kan Canon dog levere.

Hvad skal man vælge?

5DS R og 5DS sælges sideløbende med det gamle 5D Mark III. Vakler du mellem 5DS R og 5D Mark III, skal du forholde dig til, hvad kameraet skal bruges til. 5DS R har 50,3 mio. pixels mod Mark III’s 22,1. Det ses tydeligt på detaljegengivelsen. Når 50,3 mio. pixels skal finde plads på en full-frame-sensor, betyder det til gengæld, at hver enkelt pixel ikke bliver større, end den er på et godt APS-C-kamera. Derfor har Canon begrænset ISO til 6400, der kan udvides til 12.800. Det er en klog beslutning, for i svagt lys ser man korn allerede omkring ISO 1600, og på 6400 afsløres det, at de to 5DS’ere ikke er specielt velegnede til svagt lys.

De enorme filstørrelser på omkring 15 megabytes for jpegs og 60 megabytes for en raw-fil betyder, at hastigheden er nede på 5,0 billeder per sekund, mens Mark III leverer 6,0 billeder per sekund. Skal du fotografere action, er Mark III derfor stadig et bedre bud. Til den ultimative billedkvalitet er der dog her og nu ikke noget bedre end de to 5DS’ere.

Her kan du se testbilleder fra kameraet

Konklusion

EOS 5DS R er det bedste kamera til landskabsfotografering, vi har prøvet, for i naturen dannes moirémønstre ikke.
Vores valg er den billigere 5DS. Forskellen i skarphed er nemlig lille. Moiré er sjældent, men grimt og svært at fjerne i billedbehandlingen.

Specifikationer

Mærke
Canon
Mio. pixels
50,3
Brændviddeforl./optisk zoom
1,0x
LCD-skærm
3,2”
Billeder/sekund
5,0
Max. ISO
12.800