Canon EOS 700D

Canon er klar med ny EOS-model i den billige spejlrefleksklasse. Der er blandt andet berøringsfølsom skærm og nye effektfiltre. Canon EOS 700D ligner dog noget, vi har set før.

af Gearguiden #Kamera #Canon
8.3

Når vi tester et nyt EOS-spejlrefleks, er udfordringen som regel at finde ud af, i hvilken rækkefølge vi skal fortælle om alle de mange spændende nyheder. Med Canon EOS 700D var det ikke så svært. Den nye model adskiller sig nemlig meget lidt fra sin forgænger, EOS 650D.
Den eneste reelle nyhed er, at det på EOS 700D er muligt at se effekten af de kreative effektfiltre allerede under optagelsen. Med 650D var arbejdsgangen først at tage et normalt billede og så derefter tilføre effekten, som kameraet til sidst gemte i en ny billedfil. Betyder det så noget i praksis? Ja, for når man ser filterets effekt allerede i optagelsen, kan man forbedre billedet ved at bruge eksponeringskompensationen på en måde, som ikke er mulig, hvis man tilfører effekten efter optagelsen. Er det en stor nyhed? Nej, hos Olympus, der var først med de kreative filtre, kunne man allerede fra den første PEN-model se resultatet under optagelsen.

Endnu en nyhed er en let ændret finish, der skulle tage højde for, at håndgrebet på 650D i sjældne tilfælde skulle kunne udløse en allergisk reaktion.
EOS 700D har fået struktur i bogstaver og ikoner på kommandohjulet, der er ti færre valgmuligheder blandt de brugerdefinerede funktioner, og live-view-skærmen opdateres dobbelt så hurtigt. Det var nyhederne.

Til sammenligning opgraderede Nikon i foråret deres konkurrerende D5100 til det aktuelle D5200. Her blev opløsningen øget fra 16,1 til 24,0 mio. pixels, kameraet fik en hurtigere autofokus med 39 fokuspunkter, videooptagelser med 60 eller 50 billeder per sekund, udtag til hovedtelefon og mulighed for at tilkoble wi-fi og gps.
EOS 700D har en glimrende skærm, der kan dreje og vippe i alle retninger. I modsætning til Nikon er Canons skærm berøringsfølsom.
 

Nyt zoomobjektiv

EOS 700D kan købes i sæt med det velkendte 18-135 mm-objektiv til i alt 7139 kroner eller med det nye EF-S 18-55mm IS STM til 5395 kroner. Sidstnævnte har, som navnet antyder, den nye autofokus med stepmotor. Ulempen er, at det nye objektiv er større. Til gengæld fokuserer det mere jævnt og helt lydløst under videooptagelse. Billedkvaliteten er fin for denne klasse med god skarphed især i billedmidten og nogen fortegning på 18 mm. Hvis du ikke har tænkt dig at optage video, er et tankevækkende alternativ EOS 600D, som fås for kun 3599 kroner med det gamle 18-55 mm-objektiv.
 

Begrænset autofokus

Når det er sagt, kan EOS 700D naturligvis tage flotte billeder. På det punkt er forskellen til tilsvarende konkurrenter kun beskeden. Optager du i jpeg, synes mange motiver lige så skarpe og detaljerige som Nikons, da Canon tilfører langt mere digital skarphed i optagelsen. Optager man i raw og konverterer omhyggeligt, får man dog flere detaljer hos Nikon. Billedprocessoren er uændret fra EOS 650D, og derfor er der også en del billedstøj fra ISO 800 og op. Farvegengivelsen er nydelig. Det kan dog knibe med at få nuanceret farverne i visse varme motiver som eksempelvis solnedgange. I praksis oplevede vi Canon EOS 700D som en generation bagud, når det gælder autofokus. Først og fremmest er det ved normal fotografering besværligt at ramme motivet perfekt med kun ni fokuspunkter til rådighed. Desuden er autofokus under live view både langsom og usikker.

EOS 700D er bestemt ikke et dårligt kamera. Det er stadig en fin adgangsbillet til verdens største kamerasystem, og uanset hvor avanceret en fotograf du bliver, vokser du ikke fra Canon-systemet. Det meste af det tilbehør, du køber til EOS 700D, vil nemlig kunne bruges, når du på et senere tidspunkt opgraderer til en ny model. Der er dog en stribe punkter, som Canon har taget for let på med EOS 700D. Det gælder opløsning, billedstøj, autofokus, wi-fi og gps for at nævne de vigtigste, og så kan det undre, at man ikke er begyndt at tætne kameraerne mod støv og fugt som Pentax har gjort med mange af deres spejlreflekser. Heller ikke det nye 18-55 mm STM-objektiv er tætnet.

Se den bedste pris lige nu

Conclusion

Canon EOS 700D er ganske enkelt et faceliftet EOS 650D. Det ses både i specifikationerne og på det faktum, at EOS 650D udgår, mens det er EOS 600D, der kører videre som billigmodel. Det er uforståeligt, at Canon har taget så let på opgraderingen. Dermed er de sakket bagud i kampen om dette vigtige kamerasegment. Det gælder ikke mindst autofokussen, som er langsom og skrabet.

Specifikationer

Mærke
Canon
Mio. pixels
17,9
Brændviddeforl./optisk zoom
1,6x
LCD-skærm
3
Billeder/sekund
25
Max. ISO
25600