canon77D

CANON EOS 77D

EOS 77D er Canons fornuftige mellemklassemodel til entusiasterne. Autofokus er løftet en klasse, og så er der blevet plads til flere andre fine forbedringer.

#Kamera #Canon
8.9

Canon EOS 77D rokker ved mastodontens nummersystem. Det nye 77D afløser nemlig EOS 760D og hopper fra de trecifrede modeller over blandt de tocifrede, der normalt er dyrere og mere avancerede. 77D har bl.a. en skærm på toppen, der hæver det over 750D og 800D.

Det første, vi får fat i i æsken, er en lille, men god ting. 77D leveres med en bedre og bredere skulderrem end de billigere modeller. Endnu tre ydre ting viser, at det er et entusiastkamera, vi her har med at gøre. Der er det førnævnte lcd-display med lys oven på, der viser kameraindstillinger. Desuden er der en eksponeringslås og en AF-ON-knap, som mange professionelle også foretrækker at bruge til at aktivere autofokus frem for at aktivere autofokus med udløserknappen. Endelig er der et indstillingshjul bag på kameraet i stil med den på større modeller.

Autofokussen har 45 punkter, er lynhurtig og effektiv og dækker det vigtigste i billedfladen. Det er mere besværligt at skifte fokusmønster og -punkt end på nogle af de dyrere modeller, men i forhold til forgængerne, er der tale om en massiv forbedring. Et punkt, der ikke er forbedret, er søgeren. Det er stadig en lille, mørk spejlsøger, hvor de dyrere modeller har en større og lysere prismesøger.

Det er til gengæld svært at sætte en finger på billedkvaliteten. Skarphed og farvegengivelse er lækker, og med de 24,0 mio. pixels er detaljegengivelsen fornem og overgår selv væsentligt dyrere kameraer. Billedstøj ses svagt ved ISO 6400 og påvirker detaljegengivelsen fra ISO 12.800. De to sidste trin op til tophastigheden på 51.200 bør man så vidt muligt undgå.

Sammen med kameraet introducerer Canon et nyt EF-S 18-55mm IS STM-kitobjektiv. Forgængeren var 1,5 cm længere, og man mærker, at det nye er mere kompakt. Desuden er det af god optisk kvalitet, selv om det mekanisk er ganske plasticagtigt. Prisen for de små mål er, at blænden glider fra kun F4.0-5.6 i stedet for forgængerens F3.5-5.6. Fx Fujifilm kan godt finde ud af at lade en modlysblænde følge med. Hos Canon er den stadig tilbehør.

Kameraet indstilles i et velfungerende samspil mellem knapper, hjul og en god skærm, hvor de berøringsfølsomme elementer er fint integreret i det glimrende menusystem. Modsat konkurrenterne har 77D ingen programmerbare funktionstaster, men et par knapper kan skifte funktioner.

Canon satser stærkt på video, så vi havde ventet, at afløseren til EOS 760D ville kunne tage 4K-video. 77D tager i stedet Full HD med 50 billeder i sekundet, og der er mulighed for at supplere den indbyggede mikrofon med en ekstern. Vi ser dog ikke det store problem i, at der ikke er 4K. Dels fylder videofilerne langt mindre og er dermed nemmere at håndtere i redigeringen, dels skal optagelsen være ret god og stabil, før man for alvor kan se kvalitetsforskellen.

Til videofunktionen hører en 5-akset digital billedstabilisering. Den skal aktiveres i videomenuen og tager godt ved, men laver en lille beskæring af billedet. Kombinationen af en Dual Pixel-sensor, der giver præcis autofokus ved live view og video, og et STM-objektiv giver en elegant og glidende autofokus ved videooptagelse. En dum detalje er tænd-knappen. Fra Off skubber man den ét trin til højre for at tænde kameraet og to trin mod højre for at tage video. Det er alt for nemt i farten at komme til at skubbe den helt over på video. Og står den der, kan man ikke tage fotos. Modsat 800D har 77D en indbygget intervaltimer. Den kan bruges til at lave timelapse-video, hvor kameraet tager en række billeder, som man efterfølgende kan sætte sammen til en video.

77D har velfungerende wi-fi- og Bluetooth-forbindelse til en smartenhed, så man blandt andet kan fjernbetjene kameraet. Sammenlignet med konkurrenterne ligger 77D i top, når det handler om, hvilke kamerafunktioner der lader sig styre fra fx Canons Camera Connect app.

Alt i alt er 77D et lille og let spejlreflekskamera med en meget fin billedkvalitet og autofokus til en rimelig pris.

Konklusion

Essensen er, at du med det nye EOS 77D kan tage lækre og knivskarpe billeder af selv krævende, hurtige motiver.
Kameraets lille, mørke spejlsøger imponerer ikke nu, hvor systemkameraernes elektroniske søgere bliver stadigt bedre.

Specifikationer

Mærke
Canon
Mio. pixels
24
Brændviddeforl./optisk zoom
1,6
LCD-skærm
3
Billeder/sekund
6
Max. ISO
51200