anm_canonM5_01

Canon EOS M5

Det nye M5 er meget bedre end noget tidligere kamera i Canons spejlløse EOS M-serie. Sensoren er god, autofokussen fremragende, og der er en elektronisk søger.

#Kamera #Canon
8.8

Canon EOS M5 overrasker, når du ser det første gang. Trods det spejlrefleksagtige udseende er det markant mindre, end det ser ud på billeder, og det vejer næsten det halve af fx EOS 80D. M5 har alligevel klassens største skærm, og den første elektroniske søger nogensinde i et EOS-kamera. Det er Canon sluppet godt fra, for reaktionstiden på søgeren er fin, og den har en god opløsning på 2,4 mio. punkter. En smart nyhed er Dial Func, hvor du med et tryk vælger mellem ISO og hvidbalance, mens en krans om knappen lader dig indstille værdien. Det er effektivt. De øvrige knapper er konventionelt placeret, og er du ikke tilfreds med den funktion, de har, kan næsten alle knapper omprogrammeres til nye funktioner  i menuen. Det gælder desværre ikke videoknappen, der er nem at fejlaktivere. Billedkvaliteten er god med en sikker eksponering og fine farver. Detaljegengivelsen er fin, og der kommer først for alvor korn ved ISO 25.600. Sensorens enorme dynamiske spillerum imponerer dog mest. Ved manuel indstilling af belysningsoptimeringen har du cirka ti eksponeringstrins spillerum. Vi testede det på et hvidt hus i solskin og fik detaljer i den hvide mur og i de mørke stuer inde bag vinduerne. Det er høj klasse, og det kan blive endnu bedre, hvis Canon begynder at lave de rødringede L-objektiver til M-serien. Det vil give bedre skarphed. Autofokus har hidtil været akilleshælen for M-serien, men det er løst her. Vi savner videooptagelse i 4K, og den lille, indbyggede blitz springer ikke langt nok op. Det giver skygger i bunden af billederne, men ændrer ikke på, at M5 er et klart fremskridt.

Er dine hænder små, har M5 har en rigtig god ergonomi. Har man derimod større hænder og bruger et Canon EOS M5, kan man godt savne et lidt større håndgreb og en lidt mere ru overflade. Der er et godt greb for højre tommelfinger bag på kameraet, men videoudløseren sidder umiddelbart under det, så vi kom flere gange til at starte en videooptagelse ved et uheld, fordi tommelfingeren strejfede knappen.

Til gengæld sætter man stor pris på størrelsen og vægten af EOS M5, når man går med kameraet over skulderen i længere tid – fx på en ferie. Selv udstyret med den nye, kraftige EF-M 18-150mm-zoom vejer M5 mindre end et EOS 80D-spejlreflekshus.

M5 har naturligvis wi-fi med NFC tilslutning og kan være i forbindelse med en smartenhed via den strømbesparende Bluetooth. Tilslutningen er blandt de nemmeste, vi nogensinde har oplevet, hvis man har bare lidt erfaring med at hoppe på netværk. Når forbindelsen er etableret, kan såvel kameraets billeder som nye optagelser styres fra en smartenhed via Canon-appen Camera Connect, der gratis kan hentes til både iOS og Android.

Desværre er EOS M5 ved introduktionen prissat for højt. Det er lidt dyrere end EOS 80D, der også er lidt bedre, og det ligger kun få hundrede kroner under Sonys ulastelige Alpha6300. Den opgivne pris gælder, som altid, kamerahuset alene. I et sæt med Canons nye 18-150 mm, der svarer til 29-240 mm, koster M5 11.739 kroner. Det store zoomområde er vanedannende at arbejde med, og autofokussen følger fint med. Selv om det ikke er det skarpeste objektiv, vi har prøvet, er det et stærkt valg til fx rejsefotografering. For 9790 kroner får du M5 i sæt med en 15-45 mm, svarende til 24-72 mm. Begge objektiver har optisk billedstabilisering og lydløs STM-autofokus. Ud over M-systemets nuværende syv objektiver kan Canons DSLR-objektiver benyttes med en adapter. Det giver med få undtagelser ingen mening, da objektiv og adapter til sammen bliver alt for klodsede og tunge for det lille kamerahus. Undtagelserne er de lysstærke og lette EF-objektiver som fx 50 mm F1.4, der spiller rigtig godt sammen med M-systemet via Canons EF-EOS M-adapter. Sådan et koster 914 kroner.

Konklusion

Med præcis autofokus og en fornem billedkvalitet er M5 et glimrende bevis på, at Canon er på rette kurs med sine systemkameraer.
En for høj introduktionspris gør livet svært for M5, og Canons udvalg af objektiver til EOS M-serien er endnu så småt, at det går ud over mulighederne i EOS M5.

Specifikationer

Mærke
Canon
Mio. pixels
24
Brændviddeforl./optisk zoom
1,6
LCD-skærm
3,2
Billeder/sekund
9,0
Max. ISO
25600