canonM6_01

CANON EOS M6

EOS 77D, 800D, M5 og M6 har samme sensor og processor og tager derfor lige gode billeder. EOS M6 er det billigste af de fire. Se, om det også er det bedste køb.

#Kamera #Canon
8.6

CANON EOS M6 er dybest set et M5 uden søger. Skærmen er på 3,0 tommer i stedet for 3,2. Den lille, indbyggede blitz sidder i venstre side, der er et indstillingshjul mindre, og hjulet til valg af program er rykket over til højre. Desuden er M6 lidt smallere og lettere. Sensor, billedprocessor og autofokus er derimod præcis de samme, så på billedsiden er de to kameraer ens med god eksponering, tiltalende farver og fine korn op til ISO 6400. Og nu begynder det så at blive interessant. Ved at vælge M6-huset og den ekstra EVF-DC2-søger tilsammen får du en mere fleksibel løsning, hvis kameraet skal være så kompakt som muligt – til en lidt lavere pris. Når det er sagt, er hele pakken dyr. Du kan fx få prisbomben Sony Alpha6000 med elektronisk søger, samme specifikationer og kitobjektiv på 16-50 mm for kun 4495 koner. Det fylder og vejer med søger det samme, som M6 gør uden. Canon står altså svagt prismæssigt. Til gengæld er EOS M6 stærkt på en række andre punkter.

Både autofokus og billedkvalitet er meget fin, og så er M6 usædvanligt behageligt at arbejde med. Det skyldes både de velfungerende indstillingshjul og den berøringsfølsomme skærm, der er perfekt integreret i menu og indstillinger. Trykker du på Q-knappen, kommer der ikoner op på skærmen, som gør det nemt og hurtigt at indstille alle vitale funktioner. De øvrige funktioner kommer op, når du trykker på MENU-knappen, og menuen kan også indstilles med tryk på skærmen. En anden styrke er video. M6 kan ganske vist kun klare Full HD – men med 60 billeder i sekundet og med en glidende autofokus.

Vi havde kameraet med på en tur til London, og når det skal gå hurtigt, og motiverne tårner sig op, er det guld værd at have en søger, hvor såvel motiver som indstillinger står knivskarpt. Uden søger ville vi med andre ord næppe vælge M6, også ud fra den betragtning at man med EOS 800D kan få reelt det samme kamera for få hundrede kroner mere, og her får du præcis den samme billedkvalitet og brugerglæde samt spejlreflekssøger.

Indstillingshjulene går præcist og godt. De er hverken for løse eller for stramme, og de er placeret der, hvor man har brug for dem, så kameraet er hurtigt at tilpasse forskellige motiver. Alt i alt oplevede vi dog i praksis M6 som lidt ringere end M5. Det skyldes ikke kun den elektroniske søger, som man jo altså kan betale sig fra, men nok så meget den mindre skærm på 3,0 tommer, de færre knapper og blitzen, som er placeret forskudt for objektivets centerlinje. Det er fint, at den er der, men fordi den sidder på venstre side af objektivet, giver den flere skygger på billedet, end hvis den havde siddet lige over objektivet som på M5.

På højre side af kameraet sidder en wi-fi-knap til hurtig tilslutning af kameraet. Wi-fi har NFC-tilslutning for Android-enheder, og desuden er der Bluetooth, som gør det muligt løbende at overføre billeder til en smart­enhed, samt at overføre gps-data den anden vej, som kan gemmes i billedernes exif-data.

Konklusion

M6 tager gode billeder, og den berøringsfølsomme skærm gør det hurtigt og nemt at arbejde med. Autofokussen er hurtig og præcis.
Kameraet er dyrt. Både Olympus og Sony har stærke alternativer til lavere priser, og EOS 800D med spejlreflekssøger koster kun et par hundrede kroner mere.

Specifikationer

Mærke
Canon
Mio. pixels
24
Brændviddeforl./optisk zoom
1,6
LCD-skærm
3
Billeder/sekund
9
Max. ISO
25600