fujiX-A10_01

FUJIFILM X-A10

Normalt hører Fujifilms kameraer i X-serien ikke til de billigste, men det nye X-A10 koster under 4500 kroner – og det lille kamera klarer sig godt.

#Kamera #Fujifilm
8.7

Fujifilm X-A10 er et fornuftigt systemkamera, der ikke koster en bondegård, og så tager det gode billeder. Desuden er det sjovt og inspirerende at lege med. Det er lille, let og elegant med et hint af retrodesign. Kameraet reagerer hurtigt og kompetent på udløserknappen og kan skyde seks billeder i sekundet. Eksponeringen er sikker. Farverne er en anelse til den kølige side, men i menuen er det nemt at gøre den automatiske hvidbalance permanent varmere. Du kan altså få farverne, som du ønsker. X-A10 kan tage raw, men også jpeg-billeder rummer et stort dynamisk spillerum, så man kan komme langt med billedbehandling. Opløsningen er på 16,0 mio. pixels, hvilket ikke imponerer i dag, men det er dog tilstrækkeligt til alle almindelige formål. I modsætning til de dyrere Fujifilm-kameraer, der benytter Fujifilms X-Trans-sensor, bruger X-A10 et almindeligt Bayer-filter til at opdele grundfarverne i rød, grøn og blå. Sensortypen, som mange andre mærker også bruger, gør det godt i X-A10.

Skærmen kan vippes op over kamerahuset, hvis man vil skyde selfies. Desværre popper blitzen op lige foran skærmen, når man skal bruge blitz.

Kameraet har et program, der selv kan genkende motivtypen, og det virker godt. Usædvanligt for X-serien er kameraet udstyret med et programhjul, så man kan skifte imellem motivprogrammerne her. Tal og bogstaver på skærmen er ret små. Skærmen er ikke berøringsfølsom, og det kræver en del knaptryk at placere fokus i et af de 49 punkter. Ved normal fotografering med kit-objektivet på 16-50 mm fik vi dog næsten ingen uskarpe billeder.

Objektivet er af den billige XC-kvalitet, men det fungerer fint, og optisk er det måske klassens bedste med fremragende skarphed i midten på alle blænder og brændvidder og ingen generende vignetering eller fortegning. På 16 mm er hjørnerne ikke helt skarpe på F3.5 til F5.6, men i øvrigt er også de knivskarpe i billedmidten. Støj er fint under kontrol til og med ISO 12.800, mens højeste ISO 25.600 er præget af kameraets støjreduktion. Kun de blålige farver og den lave opløsning står i vejen for en topkarakter for billedkvalitet.

En sjov, klassisk Fujifilm-detalje går igen i X-A10. Mod slutningen af den analoge æra havde Fujifilm nærmest sat Kodak til vægs med sin serie af professionelle diasfilm. På X-kameraernes jpeg-filer har Fujifilm genskabt de farver og kontraster og den skarphed, der var så karakteristiske for filmene Provia, Velvia og Astia. Skød du dias dengang, vil du elske det. Gjorde du ikke, så brug Velvia som standard, og skift til Provia eller eventuelt Astia, hvis billedet skal gengive sarte farvetoner.

Kameraet har wi-fi og kan optage video, dog kun i Full HD. Til gengæld kan du optage video bare ved at trykke på videoknappen. Du skal altså ikke bruge tid på at stille kameraet i video-mode, når noget pludseligt vil gøre sig på levende billeder. Kameraet har en enkelt programmérbar funktionsknap. Den er som udgangspunkt programmeret til ISO, hvilket er fornuftigt, men der er også 24 andre muligheder. Der er to indstillingshjul, der desværre begge skal betjenes med tommelfingeren. Det er ikke noget problem i det daglige, men det havde været lidt bedre, hvis de ene havde siddet på fronten, som på fx Fujifilm X-T1 og 2, så man kunne styre det ene med tommelfingeren og det andet med pegefingeren.

En lille, fiks og uvurderlig detalje er Fujifilm ene om i denne kameraklasse. Der medfølger nemlig en god modlysblænde. Den er guld værd for billedkvaliteten, da den skygger for frontlinsen præcis som vi andre skygger for øjnene i kraftig sol. Til andre kameraer skal den købes som tilbehør, hvis den overhovedet fås. Hos Fujifilm følger den med som tegn på, at her tager man det der med billedkvalitet alvorligt.

Prismæssigt ligger X-A10 fornuftigt i forhold til Olympus PEN E-PL8 og Panasonic Lumix DMC-GM5, mens Sony Alpha6000 har søger til samme pris. Man kan dog diskutere, om ikke en fotoentusiast stadig vil få mere for pengene med et spejlrefleks som Nikon D3400. Men som et lille, let og stilfuldt kamera, er Fujifilm X-A10 imidlertid slet ikke noget dårligt valg.

Konklusion

Rigtig flot billedkvalitet i betragtning af kameraets beskedne størrelse, vægt og pris. X-A10 er et veldesignet kamera, som ligger godt i hånden.
Det tager tid at placere fokuspunktet, og i mange situationer savnede vi en elektronisk søger samt en berøringsfølsom skærm.

Specifikationer

Mærke
Fujifilm
Mio. pixels
16
Brændviddeforl./optisk zoom
2
LCD-skærm
3
Billeder/sekund
6
Max. ISO
25600