fujifilm X-T20

FUJIFILM X-T20

Sensor, autofokussystem og 4K-videofunktionalitet er hentet direkte fra det professionelle X-T2. Det gør X-T20 til en af de mest kompetente opdateringer, vi længe har set. Læs hele anmeldelsen af Fujifilm X-T20 her.

#Kamera #Fujifilm
9.0

FUJIFILM X-T20 leverer en fremragende billedkvalitet ved både stillbilleder og 4K-video. På billedsiden imponerer kameraet med fin detaljegengivelse, glimrende farver og sikker kontraststyring.

Billederne er fuldt anvendelige op til ISO 25.600. Maksimum på 51.200 er også på højde med de bedste konkurrenter, men her sluger støjreduktionen dog så mange små detaljer, at den indstilling skal bruges varsomt.

Det er ikke mærkeligt, at billedkvaliteten er god. X-T20 har nemlig præcis samme sensor på 24,0 mio. pixels og samme billedprocessor, som sidder i topmodellen X-T2. Også X-T20’s autofokusenhed er hentet direkte fra storebror, og fokussikkerheden og -hastigheden er blandt det bedste, vi har set fra et systemkamera overhovedet.

Autofokus giver spejlrefleks kamp til stregen

Fokus følger nemt motiver i bevægelse – selv da vi skiftede til Fujifilms 100-400 mm-objektiv. Vi savner dog et joystick til at placere fokuspunkter manuelt.

Fujifilm X-T20 tager op til otte billeder i sekundet med kontinuerlig autofokus. Med kraftig tele giver kameraets autofokus spejlreflekskameraerne kamp til stregen, når det gælder hastighed og præcision.

Designmæssigt er X-T20 nok markedets mest gennemførte retrokamera. Der er intet programhjul. I stedet stilles lukkertiden på et særligt hjul og blænden på objektivet. Nogle elsker det. Andre lever med det. På tre punkter er Fujifilm X-T20 bedre end X-T2. Det har en indbygget blitz, man kan vælge maksimale ISO 51.200 direkte og skal ikke i menuen som på storebror for at komme over ISO 25.600. Endelig er der en knap til fuldautomatik til dem, der ikke har lyst til selv at fifle med tid og blænde.

Berøringsfølsom skærm i Fujifilm X-T20

Der er indstillingshjul både på kameraets for- og bagside. Hjulet oven på kameraet til venstre er en blandet landhandel. Her vælger du fremføring, panoramaoptagelse, bracketing, video mm. Vi havde hellere set et indstillingshjul til ISO som på Fujifilm X-T2, da der ikke er direkte indstilling af det. Et ret lille håndgreb på fronten gør, at man ikke får et rigtig godt greb om kameraet og slet ikke, når man sætter store objektiver på kameraet. Hukommelseskortet sættes op i bunden af kameraet. Man kan altså ikke tage kortet ud, mens kameraet står på stativ.

Søgeren er god med en opløsning på hele 2,3 mio. punkter. Skærmen er på tre tommer og kan vippe fra lodret op til 45 grader ned. Den er berøringsfølsom, så man kan fokusere og udløse kameraet ved at pege på skærmen. Både skærm og søger viser lys og farve, som de bliver.

Q-knappen er en central knap i forbindelse med indstilling af kameraet. Her er der genveje til de mest benyttede indstillinger, som ISO, hvidbalance, kontrast og meget mere – inklusive filmsimulering. En del af Fujifilms retrodesign er, at man kan vælge at få motivet filtreret, så det matcher Fujifilms gamle diasfilm som Provia, den skarpe og farvemættede Velvia, den sarte portrætfilm Astia og sort-hvid-filmen Acros.

Batteriholdbarheden er fin med 350 billeder per opladning. Kameraet bruger samme W126-batteri som forgængeren Fujifilm X-T10 og de fleste andre X-kameraer.

Retro-look med wifi og 4K

Trods sit 1970’er-look er kameraet ikke mere gammeldags, end at det har indbygget wi-fi. Desuden har Fujifilm efter en afdæmpet begyndelse givet gas med videofunktionaliteten, og X-T20 kan som et af klassens eneste optage nydelig 4K-video, hvis du lægger et UHS-1-kompatibelt kort i kameraets enlige SD-kortholder.

Fujifilm X-T20 fås i sølv eller sort, og det erstatter X-T10, der allerede er udgået. Den gode karakter skyldes den fine billedkvalitet og autofokus samt prisen, der kun bliver endnu mere attraktiv, hvis du vælger sættet med Fujifilms XC 16-50mm II til en merpris på kun 800 kroner.

Læs mere: Fujifilm spænder musklerne

Konklusion

Billedkvaliteten er intet mindre end fremragende til prisen, og den avancerede autofokus gør det godt og matcher spejlreflekskameraerne.
Vi ville rigtig gerne have haft et joystick til manuelt at placere fokuspunkterne i det i øvrigt meget kompetente AF-system.

Specifikationer

Mærke
Fujifilm
Mio. pixels
24
Brændviddeforl./optisk zoom
1,5
LCD-skærm
3
Billeder/sekund
8
Max. ISO
51200