Nikon 1 AW1

Endelig kom der et seriøst bud på en digital afløser for de legendariske Nikonos-kameraer. Nikon 1 AW1 er verdens første systemkamera til undervandsfoto.

af Gearguiden #Kamera #Nikon
8.3

Man mærker tydeligt, hvor tæt Nikon 1 AW1 er, når man tager objektivet af. Det giver et tydeligt plop, når optikken trækkes fri af kameraet på grund af det undertryk, der opstår. En kraftig pakning søger for at holde vandet ude, og den er nem at tage af og vedligeholde med det medfølgende silikonefedt. Sådan skal det være. Også åbningerne til henholdsvis batteri og SD-kort samt til usb- og hdmi-indgangene er grundigt tætnet, og hver af de to åbninger har dobbelte låse, som er med til at øge sikkerheden. I øvrigt er AW1 et kamera i Nikon 1-serien med samme størrelse og ergonomi, som de øvrige modeller. Knapperne minder om dem, man finder på et normalt systemkamera. De går tungt og præcist, fordi de også er tætnet, så kameraet kan tåle at komme med ned på 15 meters dybde. Man kan undre sig over, at kameraet ikke kan klare større dybder, men på vore breddegrader er der sjældent lys nok til at fotografere her alligevel, og den lille pop op-blitz med ledetal fem er ikke til megen hjælp. Man kan desværre ikke tilslutte en ekstra blitz. Det kan derfor være en god idé at anskaffe en led-lampe til undervandsbrug, som dog fungerer uafhængigt af kameraet. Nikon 1-seriens øvrige objektiver kan benyttes, dog ikke under vandet.

For meget menu

Når Nikon 1 AW1 ikke scorer højere i brugervenlighed, skyldes det to ting. For det første er både menusystem og knapper besværlige at bruge. Skal man eksempelvis indstille hvidbalancen til over-eller undervandsoptagelser, kræves mindst fire tryk i menuen, og det forudsætter, at man kan huske, hvor funktionen ligger. Det er nemlig ikke specielt logisk, at indstilling af hvidbalance og ISO ikke ligger under menupunktet Optagelse, men findes under punktet Billedbehandling. I stedet er der direkte knapper til blitz og fremføring, som man ikke har så meget brug for. Der er dog en direkte knap til eksponeringskompensation. Noget andet, som generer, er, at det meste skal indstilles ved hjælp af små knapper og menuen. Man kan dog bruge den særlige bevægelsesstyring, hvor man indstiller udvalgte funktioner ved at tilte kameraet, men det er lidt besværligt. På store undervandshuse har de vigtigste funktioner et indstillingshjul, som gør det nemmere og mere præcist at ændre indstilling under vandet.

Batteriholdbarheden opgives til 250 billeder per opladning. Det holder fint og gør et ekstra EN-EL20-batteri til en ret god investering, hvis man optager meget foto og video i løbet af en dag.

Nikon 1 er et system, der især henvender sig til fritidsfotografen, men fotoentusiasten kan også få meget ud af kameraet. Der kan optages i jpeg og raw, og det er muligt at trimme eksempelvis skarphed, kontrast og farvemætning i menuen, så resultatet bliver som ønsket. Og det bør man gøre. I standardopsætningen bliver billederne ganske tamme. ISO-området går fra 160-6400, og billedstøj er pænt under kontrol. Man finder dog let kompaktkameraer, der er lige så gode på dette punkt. Ellers er billedkvaliteten generelt en klasse bedre. Detaljegengivelsen er fin, og den bakkes op af et godt kitobjektiv 29-74 mm. På grund af lysets brydning under vand svarer det her til omtrent 40-90 mm. Vi håber derfor, at Nikon snart får udbygget systemet med en vidvinkel. Med den kan man nemlig komme tæt på motivet og alligevel få det hele med. På den måde kommer der minimalt med urenheder i vandet mellem motiv og kamera til gavn for billedets skarphed.

Ingen reel konkurrence

Er du ude efter et kamera, der kan klare en byge på ferien, kan du få bedre billedkvalitet og brugervenlighed for pengene andre steder. Som dit nye undervands- og actionkamera giver AW1 derimod god mening. I sammenligningen herunder med Canon og Olympus, skal du være opmærksom på, at de er billige kompaktkameraer, og at de er vurderet på den baggrund. Det er de nærmeste konkurrenter, men dybest set er undervandskameraet Nikon 1 AW1 med udskifteligt objektiv helt unikt.

Se den bedste pris lige nu

Conclusion

Det er en genial idé at lave et undervandskamera i Nikon 1-serien, og når systemet udbygges med en vidvinkel og et makroobjektiv, kan Nikon virkelig lægge afstand til kompaktkameraerne. Vi glæder os også til et mere avanceret kamerahus med udtag til undervandsblitz og nemmere betjening. Har du brug for et robust kamera til sejl- eller skituren, er Nikon 1 AW1 det bedste bud lige nu.

Specifikationer

Mærke
Nikon
Mio. pixels
14,2
Brændviddeforl./optisk zoom
2,7
LCD-skærm
3,0
Billeder/sekund
60
Max. ISO
6400