Nikon D3300

Med sine 24,0 mio. pixels byder Nikon D3300 på en høj opløsning til en rørende lav pris, og detaljegraden udfordrer selv dyrere modeller. Men den måske vigtigste force ligger slet ikke i kameraet.

af Gearguiden #Kamera #Nikon
8.9

Blot et år efter, at Nikon lancerede D3200, står efterfølgeren D3300 allerede klar og tripper i startblokken. Ved første øjekast ligner de to kameraer hinanden ganske meget, men hurtigt viser det sig, at nyheden byder på en række forbedringer. D3300 kan skyde fem billeder i sekundet, har forbedrede videooptagelser, et større ISO-område og et dybere fingergreb, som sikrer en forbavsende god ergonomi på trods af kameraets kompakte størrelse. Endnu en vigtig forbedring er en ny sammenklappelig kitoptik, der reducerer objektivets længde med 33 procent, når det er lukket sammen i fototasken. En sidste og meget vigtig opgradering er, at Nikon har valgt at fjerne anti-alias-filteret fra kameraets billedchip. Det har vist sig at være en rigtig god idé. Forgængeren D3200 har samme høje opløsning, men det leverer billeder med uldne detaljer både i jpeg og raw. Vi har sammenlignet kameraerne side om side, og D3300 har en fremragende detaljegrad, så længe man holder sig mellem ISO 100 og 1600. Mængden af detaljer bakkes samtidig fint op af det nye og skarptegnende kitobjektiv, hvor skarpheden er rigtig flot helt ned til blænde F16 fra billedkant til billedkant. Objektivet fortegner dog en del ved maksimal vidvinkel, mens der til gengæld hverken ses vignettering eller kromatisk aberration. D3300 kan købes med fem forskellige pakker af objektiver.

Pædagogisk Guide-funktion

Nikon D3300 har arvet forgængeren D3200s pædagogiske Guide-funktion, hvor nybegynderen bliver hjulpet gennem fotograferingens kunst fra optagelse til retouchering på en hurtig og ekstrem overskuelig måde. Her kan ingen af konkurrenterne være med. Skærmen på 3,0 tommer skuffer derimod og er kameraets svageste led, da den hverken er fleksibel eller berøringsfølsom, og så gengiver den desværre billederne for mørkt ude i sollys. Den upålidelige skærm betyder, at man ofte tror, at kameraet underbelyser motiverne, hvilket ikke er tilfældet. Alle, som får kameraet i hænderne, vil med det samme elske den nye i-knap. Den giver adgang til de vigtigste indstillinger af fx ISO, autofokus og hvidbalance. På grund af den lave pris må man leve med et kamerahus i plastic, som ikke virker så solidt som de større modeller, ligesom man må undvære et display øverst på kameraet, hvor man normalt kan tjekke eksponeringen. Derfor ærgrer det os, at det ikke er muligt at aktivere histogrammet med live view, da dette er en stor hjælp under optagelse, når man vil tjekke, om billederne bliver korrekt eksponerede.


I forhold til D3200 er videokvaliteten blevet mærkbart forbedret med D3300, da kameraet optager video i Full HD med hele 60 billeder i sekundet. Lyden er i stereo, og man kan også tilslutte en ekstern mikrofon. Det er fint, at autofokussen bakker op, når man videofilmer. Mindre heldigt er det, at man på sine optagelser tydeligt kan høre, når fokusmotoren arbejder. Ved stilbilleder klarer autofokussen sig dog fornuftigt, og man kan vælge mellem 11 fokuspunkter. Her savner vi dog, at et par af punkterne var placeret lidt længere ude i søgerområdet i stedet for at være koncentreret i midten.

Forældet wi-fi-løsning

D3300 klarer sig generelt flot, når det gælder billedkvaliteten. Hver billedfil fylder cirka 13 megabytes, skarpheden er fornem, og detaljerne er sprøde og med en fin gengivelse af struktur op til ISO 3200. Farverne er som ofte hos Nikon en anelse til den blå side, men de har samtidig fine nuancer og mange mellemtoner. Den høje opløsning betyder, at billedstøjen allerede ses fra ISO 1600, men først fra ISO 6400 generer støjen. Nikon har valgt at holde igen med støjreduktionen, hvilket vi bifalder, da detaljegraden er fornem op til ISO 1600.


Desværre har kameraet ikke indbygget gps, og ønsker man at overføre sine fotos via wi-fi, skal man investere i ekstraudstyret WU-1A, som koster 525 kroner. Det er en forældet løsning, som konkurrenterne fra Sony, Panasonic og Samsung for længst er gået bort fra.

Se den bedste pris lige nu

Conclusion

Nikon D3300 er et spejlreflekskamera til begynderen med en høj opløsning, som sikrer detaljerige og skarpe billeder med naturlige farver. Desværre er skærmen for mørk i sollys, og smarte funktioner som gps og wi-fi får man ikke. Til gengæld ligger det kompakte kamera godt i hænderne, og da det sammenklappelige kitobjektiv ikke fylder ret meget i fototasken, er D3300 også et oplagt rejsekamera.

Specifikationer

Mærke
Nikon
Mio. pixels
24,0
Brændviddeforl./optisk zoom
1,5x
LCD-skærm
3,0
Billeder/sekund
5,0
Max. ISO
25.600