Nikon D5

Lige så sikkert som der er OL hvert fjerde år, er Canon og Nikon klar med nye flagskibe i helt friske udgaver. Denne gang løber Nikon først på banen med D5.

af Gearguiden #Kamera #Nikon
9.0

Nikon D5 giver en usvigelig tryghed, når du skal ud på optagelse. Uanset hvad der sker, så er du klædt på til opgaven.

D5 er forbedret på samtlige punkter, der virkelig betyder noget for presse-, action- og naturfotograferne, der er kameraets kernebrugere.

Opløsningen på 20,7 mio. pixels er øget med 31 procent i forhold til D4, og det er godt – ikke mindst i situationer, hvor du er tvunget til at beskære en optagelse.

Serieoptagelser tages nu med 12 billeder i sekundet med autofokus og 14 billeder per sekund med spejlet oppe. Til action er det guld værd og mangedobler dine chancer for et pletskud.

Imponerende ISO

ISO-hastigheden går til 102.400, men kan hæves til astronomiske 3.280.000. På ISO 102.400 bliver billederne overraskende gode, men på højere værdier bliver de kornede, uanset om du vælger kameraets jpeg-filer, eller du selv raw-konverterer. De tre højeste værdier kan bruges i nødstilfælde.

Video optages i op til 29 minutter i 4K, og batteriet klarer hele 3780 optagelser. Det er flot.

Autofokussen byder på 153 fokuspunkter, der for første gang styres af en separat processor. Præcis som hos Canon skal der arbejdes flittigt med at indstille autofokussens søgefelt, placering, ansigtsgenkendelse med mere, men gør man det, får man ganske enkelt uovertruffen autofokus.

Eksponering og farvegengivelse er meget fin med D5, mens kameraet selvsagt stadig ikke kan konkurrere med D810 på detaljegengivelse. Billedkvaliteten er virkelig god, ikke mindst for et så ekstremt kamera. Opløsningen er ikke så høj, men for presse- og naturfotografer er det også snarere hastighed og robusthed, det handler om.

Nem adgang til funktioner

Nikons professionelle kameraer er anderledes opbygget end entusiastkameraerne. De har fx knapper i stedet for indstillingshjul på programmerne, antageligvis da det bedre kan tætnes. Nye brugere vænner sig hurtigt til det, og kommer du fra D3 eller D4, vil du straks føle dig hjemme, selv om der er sket mindre ommøbleringer af blandt andet ISO-knappen.

Den nye lcd-skærm på 3,2 tommer er blevet berøringsfølsom. Du kan udnytte det, når du afspiller billeder og placerer fokuspunktet ved live-view-optagelse, men du kan mærkeligt nok ikke styre menuen på denne måde. Men det er virkelig godt, at Nikon har taget dette skridt. I det hele taget er D5 yderst velafbalanceret, ikke mindst hvis du bruger det sammen med objektiver som AF-S 24-70mm F2.8.

Kameraet tager for første gang udelukkende XQD-kort i stedet for CF. Et kort på 32 gigabytes koster 1745 kroner, men det overfører med 400 megabytes i sekundet. Det betyder i praksis, at du kan skyde lange og lynhurtige billedserier – også i raw. På bestilling kan man også vælge, at kameraet skal leveres til CF-kort i stedet for XQD.

Hverken gps eller wi-fi

Trods prisen har D5 hverken indbygget gps eller wi-fi. Det kan købes som tilbehør til henholdsvis 1825 og 6920 kroner.

Vi har spurgt Nikon hvorfor. Svaret var, at lægges disse funktioner inden for i kameraets magnesiumhus, bliver sende- og modtage-forholdene ikke gode nok. Den eksterne wi-fi-enhed, WT-6, giver til gengæld en rækkevidde på op til 200 meter, hvor et almindeligt kamera med indbygget wi-fi med lidt held rækker ti meter.

Ulempen er, at de eksterne enheder, ikke mindst gps-enheden med sit kabel, gør kameraet sårbart og uhåndterligt. Vi kunne godt ønske, at wi-fi og gps blev integreret, sådan at bare antennerne blev monteret udenfor magnesium-husets trygge ramme.

Hvad er det bedste, man kan sige om D5? Det er nok, at i de uger, vi havde kameraet til test, benyttede vi det til alt. Det vanlige udstyr blev stående i skabet. Det var D5, der kom med ud, og det løste alle realistiske opgaver optimalt.

Se den bedste pris lige nu

Conclusion

Der er nærmest intet, du ikke kan fotografere med Nikon-systemets nye flagskib. Billedkvaliteten er virkelig god. Video i 4K er et ekstra plus.
Ikke den højeste opløsning. Imponerende lysstyrke, men de højeste ISO-tal er ret kornede. Ikke indbygget wi-fi. Man kan ikke styre menuen på den berøringsfølsomme skærm.

Specifikationer

Mærke
Nikon
Mio. pixels
20,7
Brændviddeforl./optisk zoom
1
LCD-skærm
3,2
Billeder/sekund
14
Max. ISO
3.280.000