anm_nikD5600_01

Nikon D5600

Selv om der er få nyheder i D5600, er Nikons nye spejlrefleks et overbevisende valg til begynderfotografen. Billedkvaliteten er fornem og betjeningen enkel.

#Kamera #Nikon
8.9

Nikon D5600 ligger komfortabelt mellem det enklere og billigere D3400 til 3295 kroner og det halvprofessionelle D7200 til 7395 kroner. Spejlreflekskameraet erstatter D5500, som udgår. Forskellene mellem de to er beskedne. Først og fremmest har D5600 fået SnapBridge til at fjernstyre kameraet og overføre billeder. I modsætning til konventionel wi-fi sørger SnapBridge for, at kamera og smartphone eller tablet konstant er i forbindelse med hinanden via strømbesparende Bluetooth. Systemet kan sættes op, så alle billeder overføres i lav opløsning til din smart­phone eller tablet. Samtidig kan gps-data, klokkeslæt og sågar firmware opdateres til kameraet fra din telefon. Du kan også overføre billederne i fuld opløsning. Den anden nyhed er, at du nu kan lave færdige timelapse-videoer direkte i kameraet.

Billeddannelsen med sensor og processor er uændret fra D5500. Det gælder også autofokus, spejlsøger, design og den store, fleksible skærm på 3,2 tommer. Billedkvaliteten er fornem til prisen med lav billedstøj, og de 24,0 mio. pixels sikrer en meget fin detaljegengivelse. Eksponeringen er god. Du slipper dog ikke for at bruge eksponeringskompensationen på især lyse motiver. Farvegengivelsen er tiltalende og kan brugertilpasses i kameraet via Picture Control. Ergonomien er fremragende for et så lille og let kamera. En velplaceret funktionsknap kan programmeres til at give direkte adgang til fx ISO eller ni andre funktioner. Eneste savn er et lcd-panel oven på kameraet med optageindstillinger, som du fx finder på ærkerivalen Canon EOS 760D.

Når du er ude at tage billeder, har D5600 måske ikke den samme pondus som de større, dyrere og tungere modeller, men til gengæld er det en klar fordel, at man kan indstille kameraet via den berøringsfølsomme skærm. Alt, hvad du får at se på skærmen, kan indstilles ved berøring, inklusive menusystemet, og når man først har vænnet sig til det, har man ikke lyst til nogensinde at vende tilbage til at trykke på knapper.

Søgeren er god og informativ. Desværre er det ikke muligt at kigge i søgeren og placere fokuspunkt med tommelfingeren på skærmen, som det er på de bedste af de nye systemkameraer. Rent logisk burde det lille, lette kamera være for småt til store nordiske hænder, men det store håndgreb redder ergonomien. Det svageste punkt i ergonomien er kameraremmen, der er så glat, at den alt for let glider af skulderen.

Hvis dit nye D5600 skal bruges til at uploade billeder hurtigt til venner, familie eller på sociale medier, er SnapBridge en fin hjælp. Det samme gælder, hvis du vil fjernstyre kameraet. Hvis ikke, er det et spørgsmål om, om du overhovedet skal installere den tilhørende app på din telefon og parre den med kameraet, da den trods alt sluger strøm og fylder hukommelsen i din smartenhed op med billeder, hvis du ikke passer på.

Er du seriøs fotoentusiast, er D5600 bestemt ikke noget dårligt valg. Der er dog grund til at overveje D7200 en ekstra gang. Det har kun lidt bedre billedkvalitet, men det er bygget i en helt anden kvalitet, er tætnet mod støv og fugt, har langt bedre autofokus, og så er søgeren mærkbart større og lysere, fordi den er af pentaprisme-typen. Desuden har D7200, modsat D5600, indbygget fokusmotor, så det kan trække de Nikon-objektiver, der ikke har indbygget fokusmotor. Med til den historie hører, at D7200 savner den fleksible, berøringsfølsomme skærm.

Den viste pris gælder huset alene. I sæt med et DX NIKKOR 18-55mm F3.5-5.6G, der med sin særlige stepfokusmotor er specielt velegnet til video, fandt vi det til 6517 kroner. D5600 findes også i sæt med AF-S DX NIKKOR 18-105mm F3.5-5.6G ED VR eller AF-S DX NIKKOR 18-140mm F3.5-5.6G ED VR til henholdsvis 7639 og 8265 kroner.

Konklusion

Nikon D5600 forener god funktionalitet, fin brugervenlighed og en fornuftig pris med en meget flot billedkvalitet.
SnapBridge er en smart løsning til fjernstyring og overførsel, men lidt bøvlet at sætte op. Intet lcd-panel på toppen af kameraet.

Specifikationer

Mærke
Nikon
Mio. pixels
24
Brændviddeforl./optisk zoom
1,5
LCD-skærm
3,2
Billeder/sekund
5,0
Max. ISO
25600