Nikon D800

Nikon D800 skrev sig direkte ind i fotohistorien, da det i 2012 blev lanceret med en hidtil uhørt opløsning på 36,2 mio. pixels. Alle var spændte på, hvad det ville gøre for både detaljegengivelse og billedstøj, da hver pixel er mindre end på kameraer med lavere opløsning. Svaret er, at kameraets detaljegengivelse er helt forrygende op til ISO 800.

af Gearguiden #Kamera #Nikon
9.0

Her er det i lige så høj grad fotografen og objektivet, der sætter grænserne, som det er kameraet. Hvad angår billedstøj, spiller Nikon D800 lige op med Canon EOS 5D Mark III til og med ISO 800, hvorefter billedstøjen tager til. Det skyldes dog mere billedprocessoren end opløsningen, for mønsteret er præcis det samme med lillebror D610, der har 24,7 mio. pixels. Nikons farvegengivelse er fin og tiltalende og kan brugertilpasses ned i detaljer.

En god ting er, at man kan vælge imellem, om den automatiske hvidbalance skal neutralisere farverne i billedet fuldstændigt, eller om der skal tages højde for nogle motivers varme farver. Kameraet kan rette alle fejl fra originalobjektiver i billeddannelsen. Eksponeringen er sikker, og der skal ikke arbejdes helt så meget med eksponeringskompensationen som hos ærkerivalen Mark III. Vi testede kameraet med objektivet AF-S 24-70mm F2.8 til 11.194 kroner. Det balancerer perfekt på D4, men er stort og tungt på D800, hvor vi foretrækker AF-S 24-120mm, som vi fandt til 7095 kroner. D800 sælges ikke i kit, men kun som hus alene. Det fås i version D800E uden anti-alias-filter til 23.745 kroner. Kvalitetsforskellen i forhold til D800 er minimal.

Professionel indstilling

Hvor Nikons entusiastkameraer til og med D610 har indstillingshjul til valg af automatiske funktioner, har deres professionelle kameraer, deriblandt D800, trykknapper til valg af eksponering, ISO, hvidbalance osv. Det kan virke lidt kejtet, men man vænner sig hurtigt til det, og for professionelle er det afgørende, at både deres store D4 og det mindre D800 betjenes på samme måde. Søger og skærm er intet mindre end fremragende, og når vi snakker ergonomi, er der ingen over og ingen ved siden af Nikon. Autofokus er hurtig og præcis, men til action lægger det en dæmper på begejstringen, at serieoptagelser højst kan foregå ved 4,6 fotos per sekund i full-frame. I DX-format og med batterigreb kan man nå op på 6,0 billeder per sekund.

Se den bedste pris lige nu

Conclusion

Billedkvaliteten er forrygende, og støj er flot under kontrol på lavere ISO-værdier. Man får meget for pengene, og søger og skærm er fremragende.

Specifikationer

Mærke
Nikon
Mio. pixels
36,2
Brændviddeforl./optisk zoom
1,0x
LCD-skærm
3,2
Billeder/sekund
4,6
Max. ISO
25600