anm_olympE-M10III_01

Olympus OM-D E-M10 Mark III

Tredje version af det lille systemkamera er opgraderet med en større søger, flere autofokuspunkter og 4K-video. På vitale punkter mangler kameraet dog lige det sidste.

#Kamera #Olympus
8.7

Olympus OM-D E-M10 Mark III er med sit kitobjektiv på 14-42 mm ikke større, end at det kan ligge i en frakkelomme. Kameraet er elegant og sjovt at arbejde med. Det elegante retrodesign er hentet fra Olympus’ legendariske OM-1- og OM-2-kameraer. Billedkvaliteten er overraskende god på lav ISO, hvilket nok til dels skyldes, at kameraet kun har 15,9 mio. pixels til rådighed mod de 24,0 mio., der er ved at være normen. Op til ISO 6400 får du billeder, der kan bruges til det meste. ISO-værdier herover og op til maksimale ISO 25.600 bør undgås.

Eksponeringen er sikker. Som udgangspunkt får jpeg-billeder tilført ganske hård elektronisk skarphed og ekstra farvemætning. Det ser umiddelbart tiltalende ud, men vi foretrækker at justere jpeg-indstillingen fra iEnhance til Natural, der giver mere troværdige resultater.

Det er i øvrigt en stor fordel, at søgerbilledet nu er blevet større. Den elektroniske søger er af OLED-typen og opbygget af hele 2,4 mio. punkter. Den berøringsfølsomme lcd-skærm kan vippes, men ikke drejes fremover til selfies.

Antallet af autofokuspunkter er forbedret med 50 procent til 121 punkter, hvilket øger chancen for, at automatikken får bidt sig fast i det rigtige. Ved næste opdatering ser vi gerne, at det bliver nemmere at skifte hurtigt mellem kontinuerlig og enkelt autofokus samt at placere fokuspunkterne manuelt. Den kontrastdetekterende autofokus havde ingen problemer med at følge med kitobjektivet, som vi testede med. Billedstabilisering foregår på sensoren, og med den havde vi ingen problemer med at tage skarpe, håndholdte skud på et halvt sekunds lukkertid, hvilket er usædvanligt flot.

Konklusion

Olympus OM-D E-M10 II er et præsentabelt kamera, som er inspirerende at arbejde med. Det er så lille og let, at det er svært at efterlade derhjemme.
Jpeg-billeder får i standardindstillingen en ganske hård medfart med meget skarphed og ganske mættede farver. Opløsningen måtte gerne være højere.

Specifikationer

Mærke
Olympus
Mio. pixels
16
Brændviddeforl./optisk zoom
2
LCD-skærm
3
Billeder/sekund
8,6
Max. ISO
25600