ID: 23345

Olympus PEN E-PL8

Olympus’ nyeste lille systemkamera er lækkert lige fra knapper til kamerarem. Det er dog også design og finish mere end noget andet, Olympus har opgraderet.

#Kamera #Olympus
8.5

Olympus PEN E-PL8 er elegant lige fra det øjeblik, du pakker kameraet ud. Uanset pris er Olympus PEN det kamerasystem, vi vil pege på til dem, der er på udkig efter et kamera, der samtidig ser godt ud, eller dem, der bare er vilde med det elegante retrolook. Det fås i tre farvekombinationer med sort, hvid og den viste brun. I forhold til E-PL7 fra 2014 er knapper og hjul blevet større og lækrere i stil med PEN-F, håndgrebet er mindre, der er kommet et par ekstra digitale filtre til, og så er der ellers ikke sket andet. For både E-PL7 og E-PL8 gælder, at det er systemkameraer uden søger og med en skærm på tre tommer, der kan vippes 180 grader fremad, vel at mærke under kameraet. Det gør det umuligt at bruge stativ, selfiestang eller at stille kameraet på noget under optagelse. Der er ikke indbygget blitz, men der medfølger dog en lille, løs sag med et ledetal på syv.

Er E-PL8 så et godt kamera? Der er en masse ting, det ikke kan, som fx actionfoto, sport og den slags, men tager man det med på ferie eller en strøgtur, er kameraet i sit es. Det er kompakt og let, og skærmen er informativ og nem at bruge. Man kan pege på en ting på skærmbilledet, og så fokuserer kameraet på det og tager billedet. Det gemmer på flere gode funktioner og kreative filtre. Desuden er der et diskret, men effektivt, elektronisk vaterpas. Trods opløsningen på 15,9 mio. pixels er detaljegengivelsen rigelig til de fleste formål. Farvegengivelsen er tiltalende og kan brugertilpasses. Korn er fint under kontrol til ISO 6400 og generer først på ISO 25.600. Det svage punkt er eksponeringen. Man skal arbejde en del med eksponeringskompensationen for at få optimal motivgengivelse.

Hvorfor er det så, at vi taler så meget om mode med PEN E-PL8? For det første, fordi det var det, vi kom til at tænke på, da vi pakkede kameraet ud og viste det til andre, og for det andet, fordi det også er sådan Olympus selv tænker. På Olympus’ egen hjemmeside kan man bladre igennem tre farver skulderremme, syv farver håndremme og mange andre originale accessories. Og ikke et ondt ord om det. Faktisk har PEN udviklet sig til det bedste forsøg, vi hidtil har set, på at målrette en kameraserie til en mindre, klart defineret målgruppe. Er man bare den mindste smule fotoentusiast, er man dog langt bedre tjent med Olympus’ OM-D serie. Men uanset hvad er Olympus nu sjove at arbejde med. Det er små, lette, ha’-med-overalt kameraer, der ud over al den normale eksponeringsautomatik har markedets bedre kreative digitale filtre, funktionen Live Composite, hvor du fx kan følge, hvordan billedet bliver til under en lang eksponering, og andre lækkerier. Man skal bare ikke have forventninger, kameraet ikke kan indfri. Og karakteren afspejler da også kameraets evne til at give de optimale billedmuligheder for pengene. Her koster det, at PL8 mangler en søger, opløsning, og at autofokus fås hurtigere til den pris. E-PL7 fortsætter i øvrigt på markedet. I testperioden fandt vi dette til 3087 kroner for huset alene.

Konklusion

Et lille, let og elegant kamera med fornuftig billedkvalitet og et stort, kreativt potentiale. Designet er tiltalende.
Er PEN ved at gå i stå? Teknisk rummer E-PL8 reelt intet nyt i forhold til E-PL7 fra 2014, og kun finishen har fået en opgradering.

Specifikationer

Mærke
Olympus
Mio. pixels
16
Brændviddeforl./optisk zoom
2
LCD-skærm
3
Billeder/sekund
8
Max. ISO
25600