panasonic_lumix_gx800_sil_front

Panasonic Lumix DC-GX800

Panasonics nye systemkamera leverer både en glimrende billedkvalitet og 4K-video i topklasse. Og så har GX800 et par smarte funktioner i ærmet.

#Kamera #Panasonic
8.8

Panasonic Lumix DC-GX800 er det
første spejlløse begynderkamera i Panasonics nye trecifrede GX-serie. Det store spørgsmål er dog, hvorfor man skal investere 4650 kroner i et lille kamera, når man allerede har købt en dyr smartphone med høj opløsning.

Efter vi var på testtur med GX800, kan vi roligt sige, at kameraet overgår enhver smartphone, når det gælder billedkvalitet og video. Med GX800 får man knivskarpe fotos, så længe man holder sig under ISO 12.800. Kameraet har en Micro Four Thirds-sensor på beskedne 16,0 mio. pixels, men billedstøj er flot under kontrol, samtidig med at støjreduktionen først for alvor dukker op ved ISO 6400. Det sammenklappelige kitobjektiv på 12-32 mm tegner imponerende skarpt, og detaljegraden er virkelig god. Det skyldes, at kameraet ikke er udstyret med et optisk low-pass-filter. Kontrasten er velafbalanceret, hvilket også gælder i svære modlysmotiver, og farvegengivelsen er varm og med en fin mætning.

GX800 har en berøringsfølsom skærm på 3,0 tommer, der kan vippes 180 grader op, så man kan tage velkomponerede selfies. Man må undvære en søger. Her skal man gå efter GX80 i stedet, hvis søgeren er vigtig.

Bedste funktion er muligheden for 4K-video. Via knappen 4K kan man desuden hente 30 billeder i sekundet fra sine videooptagelser. Hvert foto har en opløsning på 8,0 mio. pixels, og funktionen er genial til at fange det afgørende øjeblik. Post-fokus-funktionen, hvor man kan flytte fokus efter optagelsen, virker rigtig godt – især hvis man bruger GX800 til makro. Den lille blitz har ikke den store lysstyrke, så man får mest ud af at bruge den som udfyldningslys.

Kameraet har 22 indbyggede digitale filtre, som kan give billederne præcis det nostalgiske udtryk, man drømmer om. Det svageste punkt er kameraets autofokus, som har lidt problemer i svagt lys.

GX800 tager kun microSD-kort, og her er det vigtigt, at man køber de hurtigste kort, hvis man vil udnytte 4K-mulighederne optimalt.
Kameraets design er herligt kompakt, så kameraet kan sagtens være i en lomme. Det kompakte design betyder dog også, at knapperne og indstillingshjul er irriterende små.   

Da det er et Micro Four Thirds-kamera får du adgang til alle kompatible objektiver fra både Olympus og Panasonic – og det er efterhånden en del. Kameraet fås i farverne sort og sølv.

Konklusion

Glimrende billedkvalitet til prisen. Muligheden for at hente stillbilleder fra 4K-videooptagelser er god til at fange det rette øjeblik i fx sport.
Autofokussen har problemer i svagt lys. Kameraets knapper og indstillingshjul er for små, og blitzen er lidt for svag.

Specifikationer

Mærke
Panasonic
Mio. pixels
16
Brændviddeforl./optisk zoom
2
LCD-skærm
3
Billeder/sekund
10
Max. ISO
25600