Panasonic Lumix DMC-GH3

Her er producentens hidtil mest ambitiøse systemkamera med ergonomien i top. Men det bedste er dets video, som får selv professionelle fotografer til at måbe.

af Gearguiden #Kamera #Panasonic
8.9

Når man får Panasonics nyeste flagskib GH3 i hænderne, må man konstatere, at kameraet i såvel størrelse og egenskaber i høj grad ligner et fuldblods spejlreflekskamera. GH3 er stort, tungt og robust, og det er tydeligvis et kamera med appel til fotoentusiaster.
Forgængeren GH2 havde en fremragende videokvalitet, og det er oplagt, at Panasonic nu har sat kræfterne ind på at gøre videokvaliteten endnu bedre. GH3 optager i Full HD i det pladsbesparende format avchd samt i de mere redigeringsvenlige formater mov og mpeg-4. Man kan optage med en bitrate på 72 megabit per sekund, som kun overgås af Canon 5D Mark III.
Billedkvaliteten er fremragende, lyden meget tydelig og selvfølgelig i stereo, og den fleksible og berøringsfølsomme skærm er genial til videooptagelser, da man nemt kan optage fra skæve vinkler. Endelig kan man optage video som slowmotion i 40 procent af den naturlige hastighed, eller man kan fange solnedgangen i et kvikkere tempo med time-lapse, hvor hastigheden skrues op til 300 procent. Derudover har videofilerne integreret tidskode, som gør det nemmere at lokalisere og redigere filerne.
Kameraet har to indbyggede stik til henholdsvis en ekstern mikrofon og høretelefoner. Er videooptagelser ens topprioritet, så er GH3 simpelt hen årets bedste kamera.

Vejrbestandigt kamera med wi-fi
GH3 fås i to kit-løsninger. Vi testede kameraet med Lumix G Vario HD 14-140mm F4.0-5.8 ASPH. MEGA O.I.S., hvilket svarer til brændvidden 28-280 mm. En dyrere, men også mere fristende løsning, er producentens andet objektiv på 12-35 mm, som med brændviddeforlængelse svarer til 24-70 mm. Her får man nemlig en lysstyrke på F2.8, ligesom objektivet er vejrbestandigt. Kameraet klarer også barskt vejr, da huset er lavet i en metallegering, som er beklædt med slidstærke gummiforstærkninger. Kameraet og objektivets samlede vægt er 990 gram, hvilket er mere end vægten på mange spejlreflekskameraer. GH3 har indbygget wi-fi, og henter man Panasonics app til smartphone, er det muligt at betjene kameraet trådløst fra sin mobiltelefon, hvilket er smart.
På grund af sin spejlløse konstruktion har GH3 ikke mulighed for at have en optisk søger. Det betyder dog ikke det store, da den elektroniske søger er skarp og reagerer hurtigt.
Vi var også imponerede af kameraets kontrastbaserede autofokus, og de 23 manuelle fokuspunkter er nemme at vælge individuelt. Man vælger Touch AF, hvorefter man trykker på skærmen for at vælge fokus. GH3 kan tage seks billeder per sekund i fuld opløsning, så kameraet kan også skyde actionbilleder.

Fornuftig detaljegrad
GH3 præsterer flotte og varme farver, hvor kontrasten dog er en tand for markant, og hvor detaljegraden er fornuftig dog uden at kunne matche kameraer med APS-C-sensor. Billed-støj ses fra ISO 3200, og fra ISO 6400 bliver den generende. Man får mest ud af kameraet, hvis man vælger ISO-værdier op til maksimalt ISO 1600. Når motiverne er mørke, bør man bruge den indbyggede blitz med ledetal 12, som lyser motivet ensartet op. Kit-objektivet på 14-140 mm klarer sig flot i vindvinkelområdet, men også i teleområdet er skarpheden fin.

Se den bedste pris lige nu

Conclusion

Kameraet er meget robust, ergonomien suveræn, og de mange genvejsknapper er fremragende placeret. Fotoglæden er maksimal ved videooptagelser, hvor billedkvaliteten er imponerende, og hvor den fleksible skærm er et plus. Billedkvaliteten er flot op til ISO 1600. Men fra ISO 3200 er der svaghedstegn, hvad angår støj og detaljer.

Specifikationer

Mærke
Panasonic
Mio. pixels
16
Brændviddeforl./optisk zoom
2x
LCD-skærm
3
Billeder/sekund
6
Max. ISO
25600