anm_panaLX15_01

Panasonic LUMIX DMC-LX15

Med et blændetal på F1.4 er Panasonic Lumix LX-15 et lysstærkt alternativ til de situationer, hvor spejlreflekskameraet er for stort og tungt.

#Kamera #Panasonic
8.4

Panasonic LUMIX DMC-LX15 er et kompakt og lommevenligt kamera til entusiaster og professionelle. Det er udstyret med en stor 1”-sensor og et virkelig skarpt Leica-objektiv på 24-72 mm, der når helt op på F1.4 på korteste brændvidde og klarer F2.8 på den længste. Billedkvaliteten hjælpes yderligere på vej af en høj opløsning og en finkornet ISO-gengivelse op til ISO 800. Video skyder LX15 i en opløsning på 4K. Den store, berøringsfølsomme skærm er på tre tommer, og den kan vippes op og frem til selfies, men ikke nedad. Skærmen forskønner billederne en anelse, så et foto, der ser godt ud på skærmen, godt kan vise sig at være næsten en blænde fejleksponeret. Der er en indbygget blitz, alt i automatik og en lækker blændering på objektivet. Desuden er der hele otte programmérbare funktionsknapper, hvoraf de fem er berøringsfølsomme felter på skærmen. LX er Panasonics luksusserie, der blev introduceret i 2005, og i 2008 kom LX3, som vi var ret vilde med. Siden kom LX100 fra 2014 med en Micro Four Thirds-sensor på 13,0 x 17,3 mm. Nu har Panasonic valgt en bagbelyst cmos-sensor, der måler 8,8 x 13,2 mm. Umiddelbart skulle man tro, at det var et skridt tilbage, men når vi sammenligner LX15 med vores optagelser fra LX100, så er der forbavsende lille forskel i billedkvalitet – herunder ikke mindst detaljegengivelse.

Kameraet er glat, og det er svært at få et ordenligt greb på det, så man holder ekstra fast. Det gør det nemt at komme til at strejfe Fn1-knappen, der pludseligt kan ændre kameraets indstilling, uden at man er opmærksom på det. En større svaghed er imidlertid, at kameraet ikke er udstyret med en søger.

En god, ny funktion er 4K-foto. Hvis du synes, det er svært at fange det helt rigtige øjeblik af en musiker, en sportspræstation eller noget andet, kan du optage den i 4K-video med 30 billeder i sekundet, og så kan du bagefter i kameraet hente den bedste frame ud som jpeg. Den er på 8,8 mio. pixels og kan dermed bære et A4-print. En anden 4K-fotofunktion er Post Focus. Det vil sige, at kameraet tager en stribe billeder med minimalt forskudt fokusering, så du bagefter kan bladre igennem dem og på samme måde hente et jpeg-billede ud, hvor fokus ligger rigtigt. Det virker, men funktionen kræver stativ. Ved 4K-foto og -video ændrer zoomområdet sig til 36-108 mm.

Panasonic har med Lumix DMC-LX15 lagt sig i baghjulet på Sony RX100-serien lige fra design over specifikationer til mål og vægt uden at tilføre deres eget kamera mere end 4K-foto. Og så vinder man ikke kapløbet. Specielt ikke, fordi du kan få et RX100 III, der tager lige så gode billeder, til en lavere pris. Og som tilmed har en supernyttig indbygget elektronisk søger.

Konklusion

Flot skarphed over hele det nyttige zoomområde på 24-72 mm og meget fin lysstyrke. Praktisk blændering på objektivet og indbygget blitz.
Det lille, glatte kamera er svært at få et godt greb om, og det er for nemt at fejlbetjene. Men største svaghed er, at det mangler en søger.

Specifikationer

Mærke
Panasonic
Mio. pixels
20
Brændviddeforl./optisk zoom
3
LCD-skærm
3
Billeder/sekund
10
Max. ISO
25600