anm_pentaxK70_01

Pentax K-70

K-70 er den mindste model i Pentax-systemet. Det er et avanceret spejlreflekskamera til prisen, som blandt andet byder på en meget høj lysfølsomhed.

#Kamera #Pentax
8.6

Pentax K-70 er i prisklassen oppe imod stærke konkurrenter som Canon EOS 760D og Nikon D5500 – og kameraet klarer sig imponerende godt. Søgeren er af den lyse og kontrastrige prismetype, der viser 100 procent af motivet. Både K-70 og kitobjektivet er vejrforseglede, hvilket vi er meget begejstrede over. Billedserier tages med op til seks billeder per sekund, lysfølsomheden når hele ISO 102.400, og dertil kommer et par Pentax-specialiteter som effektiv HDR og en knap, der kan trylle jpeg om til ægte raw. Kameraet, der har en opløsning på 24,0 mio. pixels, har indbygget wi-fi, en skærm, der kan vippe og dreje i alle vinkler, en fin indbygget blitz og mulighed for at optage video i Full-HD.

Billedkvaliteten, når det gælder fotos, er rigtig god med finkornede billeder op til ISO 25.600. ISO 51.200 kan fint gå, mens ISO 102.400 kun lige er passabel og ikke bliver meget bedre, hvis du sætter støjreduktionen på højeste indstilling. Eksponeringen er sikker og farverne er nydelige under alle lysforhold. Der er hele 12 forskellige forindstillinger til at præge farvegengivelsen. K-70 kan både optage i Pentax’ eget raw-format, der hedder pef, og i det universelle dng-format, som betyder, at filerne kan åbnes i stort set alle raw-konvertere. Kameraet kan kompensere for objektivfejl, som fortegning og vignettering. Mærkeligt nok er denne funktion som standard slået fra.

Ingen er fuldkommen, og Pentax’ akilleshæl er autofokus. Det er besværligt at vælge manuelt mellem de kun 11 fokuspunkter, og det er der ellers god grund til, for kameraets eget valg er ikke altid optimalt.

Modsat storebror K-1 skal man i K-70 en tur i menuen for at ændre fokusindstillinger, og det tager, ligesom kameraets fokushastighed, lidt for lang tid. K-70 er med andre ord ikke et actionkamera, men til rolige motiver kan autofokussen sagtens følge med. Kontinuerlig autofokus er ikke mulig ved video. Når det er sagt, vil kameraet kunne følge med langt de fleste dagligdags- og feriemotiver.

Når vi var ude på fototur, gjorde K-70 et godt indtryk. Kameraet ligger godt mellem hænderne, og Pentax’ layout og læselighed af informationerne på lcd-skærmen er mere klare og tydelige end på noget andet kamera. Når du drejer kameraet til højformat, drejer informationerne endda med. Det kunne konkurrenterne tage ved lære af. Også i den glimrende søger er der mange informationer. Lidt overraskende låser knapperne bag på kameraet, hvis man vender lcd-skærmen ind mod kameraet for at beskytte den i fx frostvejr. Det gør det meget svært at indstille fx ISO, da man så skal ind i menuen – og man kan ikke slå funktionen fra.

Vi testede K-70 med kitobjektivet på 18-135 mm, der trods sit store zoomområde svarende til 27-203 mm, balancerer fint på kameraet. Objektivet fokuserer lydløst og er tætnet, og skarpheden er god. For at få fuldt udbytte af kameraet skal du have et stativ. Kameraet har nemlig en udmærket HDR-funktion, der tager op til tre billeder med  forskellig eksponering og samler det til et enkelt billede. Det bliver bedst, hvis de tre billeder er taget på præcis samme måde, altså på stativ. Pixel Shift er en speciel Pentax-teknologi, der også kræver et godt stativ. Her tager kameraet fire hurtige billeder med sensoren forskudt, sådan at alle pixels ser samtlige rgb-grundfarver i stedet for kun én. Kameraet udregner så på stedet et optimalt billede, og det bliver i praksis lidt bedre med blandt andet flere detaljer i skyggerne. Humlen er, at ikke så meget som en kvist må vippe i vinden, før den del af billedet bliver pixeleret, så det er en god idé at tage to til tre billeder. I det hele taget er det en god idé at tage flere billeder af et godt motiv eller være meget opmærksom på autofokus, for vi var ude for, at hvis vi tog fem billeder af det samme motiv med dybde, lå fokus måske kun samme sted i de fire fotos, hvorfor vi til sidst ofte valgte at fokusere manuelt, hjulpet på vej af den lyse, skarpe søger.

Med til historien hører også, at Pentax i dag er en mere troværdig producent af digitale spejlreflekskameraer end nogensinde før. Hvis du på et tidspunkt ønsker at opgradere dit K-70, er der både et mere avanceret APS-C-spejlrefleks eller et full-frame, og tilsvarende er objektivprogrammet under fortsat udbygning.

Konklusion

Til prisen er K-70 ualmindeligt veludrustet, det tager gode billeder, og Pentax’ samlede DSLR-system har aldrig stået stærkere.
Det svage punkt er autofokussen. Den er for langsom og for upræcis, og så skal man ind i menuen for at indstille den.

Specifikationer

Mærke
Pentax
Mio. pixels
24,0
Brændviddeforl./optisk zoom
1,5
LCD-skærm
3,0
Billeder/sekund
5,0
Max. ISO
102.400