pentaxKP_01

Pentax KP

Pentax’ nye spejlreflekskamera kan skyde på ekstremt korte lukkertider og ved vanvittige ISO-værdier, men sidstnævnte er mere værd på papiret end i praksis.

#Kamera #Pentax
7.9

Pentax KP er den nye topmodel blandt Pentax’ APS-C-kameraer. Både kameraet og Pentax’ mange WR-objektiver er grundigt tætnede og gør dermed KP interessant for ikke mindst naturfotografer. En væsentlig del af nyhederne ligger i designet. Et godt initiativ er, at man kan skifte det medfølgende lille håndgreb ud med et mellem eller stort, der følger med. Vi foretrak mellemstørrelsen. Som Pentax’ første APS-C-kamera har KP fået en skærm, der kan vippes. Lidt overraskende er skærmen kun på 3,0 tommer, hvor lillebror Pentax K-3 II har 3,2 tommer. Skærmen er ikke berøringsfølsom.

Opløsningen er på 24,1 mio. pixels, og detaljegengivelsen er udmærket, men ikke på niveau med de bedste konkurrenter. Billedstøj bliver generende fra ISO 25.600, og billedkvaliteten lider på ISO 51.200. På de maksimale ISO 819.200, som dog også er usædvanligt i klassen, er billederne ubrugelige. Farvemætning og skarphed er som udgangspunkt lidt svag, men det kan justeres i menuen. Alt i alt er billedkvaliteten lidt på det jævne.

De kun 27 fokuspunkter ligger midt i søgerbilledet. Modsat konkurrenterne er det ret omstændeligt at skifte fokusmønster og placere et fokuspunkt manuelt. Autofokus er den samme som i K-3 II, der har næsten den dobbelte batteriholdbarhed, gps og kan tage 8,3 billeder i sekundet. KP tager kun 7,0, men har wi-fi og en elektronisk lukker, der kan give en lukkertid på helt ned til 1/24.000 sekund. Desuden har KP lidt bedre billedstabilisering. Alt i alt er K-3 II til 6845 kroner dog det fornuftige valg, mens Pentax KP er luksuskameraet til dem, der sætter pris på design.

Pentax-folket vil straks føle sig hjemme med programhjulet til venstre for søgeren og en klassisk knapplacering. På højre side af søgeren er der kommet et hjul, hvor man kan vælge kontinuerlig optagelse, HDR med mere. Der er en indbygget blitz, der dog ikke hopper højt nok op. Der blev en tydelig skygge i bunden af billedet fra kitobjektivet på 16-85 mm, når vi skød på 16 mm selv uden modlysblænde.

Informationerne på lcd-skærmen er, som altid hos Pentax, dejligt tydeligt præsenteret på skærmen. En smart detalje på tidligere modeller har været, at når man drejer kameraet til højformat, drejer informationerne med. Det gør de ikke på KP.

Designerne er kommet med endnu en anderledes detalje. Der er kun plads til et enkelt SD-kort i kameraet mod to i K-3 II. Men i KP kan man sætte yderligere et kort i batterigrebet D-BG7, der fås som tilbehør til 2595 kroner. Kortet i batterigrebet er dog ikke forbundet til kameraet. Pladsen fungerer dermed bare som opbevaring.

På fototure er Pentax KP er fint bekendtskab. Remmen er monteret forskudt på siderne af kameraet, så det hænger godt over skulderen, og huset er næsten 100 gram lettere end K-3 II. Der er et godt vaterpas i søgeren, der aktiveres med et tryk på en knap. Man skal vænne sig til de tre indstillingshjul på kameraet. Et af dem sætter fx nemt lysmåleren til spotmåling, hvis man ikke passer på. Video optages i Full HD.

Billedstabiliseringen kan give op til fem eksponeringstrin, hvor K-3 II klarer 4,5. Stabiliseringen kan desuden benyttes til at kompensere for det anti-alias-filter, der er fjernet i KP for at højne detaljegraden. Anti-alias-filteret slører normalt billedet en anelse for at forhindre grimme moiré-mønstre i fx gitre og skjortestof. Og ved at fjerne det kan man få lidt bedre skarphed i alle andre motiver. Tanken er, at man så kan bruge stabiliseringen til at simulere et anti-alias-filter, hvor billedchippen bevæges let, hvis man står over for motiver, der kan give grimme moiré-mønstre. Filteret kan slås til i to trin. Vi havde dog meget svært ved at se forskel. Stabiliseringen bruges også, når man aktiverer funktionen Pixel Shift Resolution, der tager fire billeder mikroskopisk forskudt for hinanden og mikser dem sammen til et enkelt billede. Det kan give lidt bedre detaljegengivelse i ikke mindst mørke områder, men vi fik også takkede overgange i detaljer, så vi anbefaler, at man holder sig fra funktionen. Den kræver, at kameraet er på stativ, samt at motivet er fuldstændigt i ro.

Alt i alt oplevede vi KP som et udmærket valg til landskaber, portrætter og andre rolige motiver, mens det, især på grund af autofokussystemet, er mindre velegnet til sport og action end andre spejlreflekskameraer i samme prisklasse.

Konklusion

Kameraet er tætnet, og vi er glade for den fleksible skærm. Desuden er det smart med håndgreb, som kan udskiftes.
Billedkvaliteten er ikke helt i top, og KP bliver på mange vigtige områder banket på plads af sin vakse lillebror K-3 II, der kun koster 6845 kroner.

Specifikationer

Mærke
Pentax
Mio. pixels
24
Brændviddeforl./optisk zoom
1,5
LCD-skærm
3
Billeder/sekund
7
Max. ISO
819200