Ricoh GR II

OBS! Se den nyeste test af dette produkt fra nr. 18/2015

#Kamera #Ricoh
8.2

Ricoh GR II er lille, let og så ekstremt diskret, at man ikke skaber opmærksomhed, når man skyder med kameraet, der har en fast brændvidde svarende til 28 mm. Man kan vælge at stole på autofokussen, der gør det fint, eller man kan låse kameraet på 2,5 meter og udelukkende fotografere på den afstand. Eksponeringskompensationen er en stor vippeknap, der minder om andre kameraers zoomknap. Den gør det nemt at justere eksponeringen, mens man koncentrerer sig om motivet. Gadefotografering klarer Ricoh GR II bedre end noget andet kamera, og Ricoh har da også, sammen med Leica, været gadefotografernes foretrukne mærke helt tilbage fra den analoge æra.
Objektivet er godt og tegner skarpt, men eksponeringen bliver nemt snydt af lyse motiver. Billederne er finkornede til ISO 3200, men mellemtonekontrast og farvemætning er lidt tamme.
Det er småt med nyhederne i forhold til forgængeren, der blot hed GR. Objektiv, billedprocessor og den store APS-C-sensor er præcis de samme. Til nyhederne hører, at kameraet fået wi-fi – og er du Android-bruger, kan du tilslutte via NFC. Ellers er vi virkelig i småtingsafdelingen. Bufferen skulle være forbedret, men det tager, som med forgængeren, stadig kameraet godt fem sekunder at fordøje et raw-billede. Den nye model tilbyder nu også kontinuerlig autofokus, når man optager video. Og jo, så er der sket det, at prisen er steget fra 4100 til 6339 kroner. Wi-fi skal derfor være ret vigtigt.

Man skal ikke lade sig forvirre af, at en af kameraets fjerne forgængere fra 2007 hed GR Digital II. Logikken i navngivningen er svær at forstå, men den nye, digitale model hedder altså GR II uden “Digital”.GR II deler design med sine forgængere. Faktisk skal man være Ricoh-ekspert for at kunne spotte forskellene, hvoraf den tydeligste er bulen oven på kameraet, der huser wi-fi-antennen. Ricoh har end ikke skrevet GR II på fronten. På betjeningssiden er Ricoh på godt og ondt sin egen. Ergonomien er udmærket. Vi kan rigtig godt lide, at der er lås på programvælgeren, at der både er indbygget blitz og sko til en ekstern, samt at kameraet har indbygget objektivdæksel, så frontlinsen altid er ren, og dine billeder bliver skarpe. Kameraet kan udstyres med en vidvinkelforsats, der får brændvidden til at svare til 21 mm. Vi har testet den tidligere, og den er skarp og fortegningsfri og en af de bedste på markedet overhovedet. Desuden er GR-Remote-appen god. Den lader dig fjernstyre alle andre kamerafunktioner end tænd/sluk og blitz fra din smartphone eller computer. Vi er knapt så vilde med Ricohs justeringsknap, som giver genvej til ISO, opløsning, autofokus med mere, og som man henholdsvis skal trykke og vippe på, men man kan vænne sig til den. Der er kommet et par ekstra billedeffekter at vælge imellem og en ekstra forindstilling til hvidbalancen, hvilket er godt det samme, da automatikken ikke er specielt god.
Alt i alt er Ricoh fortsat et af de bedste kameraer til gadefotografering, men prøv hellere at få fingre i det gamle og langt billigere GR.

Konklusion

Ricoh GR II er et nichekamera, der bedre end noget andet kamera på markedet rammer, hvad gadefotografen ønsker sig.
Selv om wi-fi-funktionen er god, giver en prisstigning på 50 procent i forhold til det næsten identiske Ricoh GR ingen mening.

Specifikationer

Mærke
Ricoh
Mio. pixels
16,1
Brændviddeforl./optisk zoom
1
LCD-skærm
3
Billeder/sekund
4
Max. ISO
25600