Sony Alpha NEX-5T

NEX-5T har god autofokus, men en billedkvalitet midt i feltet kan ikke opveje problemer med brugervenligheden og en usikker eksponering.

#Kamera #Sony
7.8

Autofokus er af hybridtypen og er ganske hurtig og præcis, så med de mange billeder per sekund kan man sagtens tage billeder af motiver i bevægelse. Skærmen kan vippes 180 grader op og 45 grader ned, men desværre er den kun berøringsfølsom, når det gælder om at vælge fokus og udløse kameraet. Indstilling af fx hvidbalance eller valg af fokuspunkter skal klares via menusystemet. Vi savner derfor nogle flere genvejsknapper, så tingene kunne indstilles lidt hurtigere. NEX-5T hører til de mindste kameraer i denne klasse, hvilket gør det til et oplagt rejsekamera. Kameraets kompakte størrelse skyldes ikke mindst kitobjektivet på 16-50 mm, som blot er fire cm langt, men alligevel dækker området 24-75 mm. Det er en stor fordel, at objektivet har indbygget zoommotor, så man kan zoome hurtigt og helt lydløst. Prisen er med kitobjektivet. Kameraets kompakte størrelse betyder desværre også, at der ikke er blevet plads til en indbygget blitz. Der medfølger en lille ekstern flash, som monteres i et stik øverst på kameraet. NEX-5T har dog ikke en normal blitzsko til mere kraftige, eksterne blitz, og det sætter nogle irriterende fotografiske begrænsninger.

Ergonomisk imponerer det lille kamera ikke, da man har svært ved at få et fornuftigt greb om huset. Brugervenligheden halter også, når det kommer til menusystemet, som er unødigt indviklet, ligesom skærmen er for mørk og upålidelig. Samtidig undereksponerer kameraet op til en halv blænde i mod- og sidelys, så det er en udfordring at ramme den rigtige eksponering.

Svær for begynderen

Farvegengivelsen er naturlig, men mangler lidt mætning. Detaljegengivelsen er til gengæld rigtig flot op til ISO 1600, og man kan med fordel skrue op for skarpheden. Generelt får man klart mest ud af dette kamera, hvis man skyder i raw og finpudser billeddetaljerne i raw-konverteringen. Det gør kameraet mere velegnet til den rutinerede fotograf end til begynderen. Begynderen får heller ikke meget hjælp af manualen, som med sine kun godt 30 sider er en af de mest kortfattede, vi længe har set.

NEX-5T har indbygget wi-fi og understøtter NFC-funktionen, så man nemt kan parre kameraet med andre mobile enheder. Videooptagelserne hører til kameraets absolutte styrke, da både billeder og lyd er i en rigtig flot kvalitet.

Konklusion

NEX-5T har god autofokus, men en billedkvalitet midt i feltet kan ikke opveje problemer med brugervenligheden og en usikker eksponering.

Specifikationer

Mærke
Sony
Mio. pixels
16,0
Brændviddeforl./optisk zoom
1,5
LCD-skærm
3,0
Billeder/sekund
10,0
Max. ISO
25.600