anm_sonyA9_01

Sony Alpha9

Alpha9 banker Canon EOS-1D X Mark II og Nikon D5 på opløsning, hastighed og pris og fylder kun det halve. Mon Sony også kan trække i førertrøjen i praksis?

#Kamera #Sony
9.0

Sony Alpha9 ligner Alpha7-serien til forveksling, men koster næsten det dobbelte. Det er dog ikke Alpha7, du skal sammenligne kameraet med, men de professionelle Canon EOS-1D X Mark II og Nikon D5, for Alpha9 er et flintrende hurtigt full-frame-kamera, der er beregnet til fx sport, action og dyr i naturen. Da Alpha9 er et systemkamera, er der intet spejl, der skal klappe op og ned, og takket være den bagbelyste cmos-sensor ekspederes billeddata så hurtigt, at du kan tage 20 billeder i sekundet i serier op til 241 raw-optagelser.

Søgerbilled­et opdateres 120 gange i sekundet, og kvaliteten er fremragende, mens skærmen skuffer. Selv om den er fleksibel og berøringsfølsom, er det kun få funktioner, man kan styre her. Mange knapper kan programmeres til den funktion, man ønsker. Også jpeg-kvaliteten kan tilpasses. Desværre kostede det os et par billeder, at Alpha9 er længe om at vågne fra standby-tilstand.

For et kamera som dette er det afgørende, at autofokus kan følge med. Og det kan den. De 693 fokuspunkter fordelt over 93 procent af billedet kan grupperes og tracke, men nok så vigtigt har Alpha9 et joystick bagpå, der gør det hurtigt at placere fokuspunkterne manuelt.

I forhold til detaljer og dynamisk omfang når kameraets 24,0 mio. pixels ikke helt samme ekstreme niveau som Sony Alpha7R II, men støj er fint under kontrol til ISO 25.600. Højeste ISO 204.800 er kornet, men anvendelig. Eksponeringen er sikker, og sammenlignet med Canons og Nikons to topmodeller vinder Sony marginalt på billedkvalitet i de fleste situationer.

Sony Alpha9 føles ikke helt så robust som de to andre fra Canon og Nikon, men kameraet fylder og vejer stort set som Alpha7, hvilket er godt gået i betragtning af, at det har fået et nyt og større batteri, der mere end fordobler batterikapaciteten til 650 billeder. Batteriholdbarheden er dermed øget i forhold til andre Alpha-modeller, men den kommer ikke i nærheden af spejlreflekserne. Den kan dog fordobles ved at købe et batterigreb som tilbehør.

Op til 200 mm, som var vores længste brændvidde, var autofokus upåklagelig i hastighed og præcision. Sony burde have et lille forspring i form af bedre ansigts- og øjengenkendelse i autofokussen, men det virker for langsomt og usikkert til at imponere en erfaren fotograf. Hvor autofokussen ultimativt ligger i forhold til Canon og Nikons topmodeller, kan vi først sige, når vi har prøvet Alpha9 med brændvidder på 400 mm eller længere.

Optagehastigheden skyldes, at kameraet har en elektronisk lukker uden bevægelige dele. Alpha9 har også en mekanisk lukker, der giver mening fx i forbindelse med studiefotografering med flashanlæg. Med den er tophastigheden beskedne 5,0 billeder per sekund. Den elektroniske lukker er lydløs, men der kan aktiveres en kunstig lukkerlyd, så din model ved hvornår, du tager et billede. Optagehastigheden kan sættes til Single, Low (5,0 billeder per sekund), Medium (10,0 billeder per sekund) eller High (20 billeder per sekund). 20 billeder i topkvalitet i sekundet er fedt. Ingen tvivl om det. Men man lærer hurtigt også at bruge de to langsommere indstillinger. For det første har man ofte ikke brug for hele 20 skud, og for det andet fylder en to sekunders billedserie i raw omkring en gigabyte. En fototur kan med andre ord hurtigt fylde op på både kort og harddiske for ikke at tale om den tid, det tager at overføre og redigere unødigt mange optagelser.

I forhold til Alpha7-modellerne gør det lille joystick en stor forskel for, hvordan man arbejder med kameraet. Også brugertilpasning af menu og knapper trækker op. Desuden er der små detaljer som en bedre videoudløser, plads til to SD-kort og sidst, men ikke mindst, det forbedrede batteri. Alpha9 føles anderledes og med lidt mere pondus. Når det er sagt, er gadeprisen på Alpha 7R II dykket 20 procent siden introduktionen af Alpha9.

Konklusion

Sony Alpha9 er så godt et kamera, at det på alle fronter rykker balancen mellem spejlrefleks- og systemkameraer.
En skærm på kun 3,0 tommer imponerer ikke i dag. Som et plaster på såret kan den dog vippes. Ikke helt så robust konstrueret som konkurrenterne.

Specifikationer

Mærke
Sony
Mio. pixels
24
Brændviddeforl./optisk zoom
1
LCD-skærm
3
Billeder/sekund
20
Max. ISO
204800