Sony Cyber-Shot DSC-QX100

Med det unikke QX100 får man et revolutionerende kamera med en høj opløsning og billedkvalitet, der bruger telefonens skærm som søger. Sony har dog ikke gjort arbejdet helt færdigt.

af Gearguiden #Kamera #Sony
7.8

Det er med gru, at kameraproducenterne i de seneste år har set, hvordan folk i stadig højere grad tager billeder med deres smartphones. Tidligere var det kompaktkameraerne, som blev fisket op af jakkelommen, når der skulle skydes hurtigt, men i dag gider færre at slæbe det med, når telefonen trods alt leverer hæderlige bil­leder. Smartphones kan dog endnu ikke tage billeder i en kvalitet, som matcher kompaktkameraer, så hvad gør man så? I stedet for at sidde med hænderne i skødet og vente på den dag, hvor mobiltelefonerne har fået bedre objektiver og billedsensorer, har Sony taget et yderst interessant skridt. Med deres nye Cyber-Shot DSC-QX100 har de nemlig skabt et kompaktkamera, som kan samarbejde med en smartphone i stedet for at konkurrere med den


QX100 ligner ved første øjekast et objektiv, men det er faktisk et næsten komplet kompaktkamera med en opløsning på 20,0 mio. pixels, 3,6x optisk zoom samt indbygget optisk billedstabilisering. QX100 har ingen skærm, da idéen er, at man via den trådløse forbindelse benytter telefonens skærm, når man skal navigere i kameramenuen, vælge fokuspunkt og tage bil­leder. QX100 kan samarbejde med både Android- og iOS-telefoner. Det er nemmest at koble QX100 sammen med en Android-telefon, da man her kan udnytte funktionen NFC, hvor man etablerer den trådløse forbindelse blot ved at lade kamera og telefon berøre hinanden. Med en iPhone er det lidt mere besværligt, da man her skal koble telefonen til kameraets trådløse netværk ved at indtaste en medfølgende kode, hvorefter man kan fotografere, så snart man har downloadet og installeret Sonys PlayMemories Mobile-app.
 

Bedst med nyere telefoner

Vi testede QX100 med både en iPhone 4 og 5, og der var stor forskel på, hvor hurtigt skærmen opdaterede søgerbilledet. Med iPhone 4 tog det op til fire sekunder, før søgerbilledet var skarpt og i ro, mens iPhone 5 klarede opgaven på ét sekund. Forskellen var så stor, at vi kun vil anbefale QX100, hvis man har en af de nyeste smartphones. Billederne kan gemmes i telefonen og på et microSD-kort i kameraet samtidig. Desværre er de manuelle muligheder stærkt begrænsede med QX100. Man kan vælge mellem tre automatiske programmer eller det blændeprioriterede program, men man må kigge langt efter såvel det lukkertidsprioriterede som det helt manuelle program. QX100 har heller ikke kontinuerlig optagelse, hvorfor man kun kan skyde et billede ad gangen, som så dukker op på telefonens skærm efter optagelse. Ønsker man senere at gennemse sine optagelser, skal man ud i telefonens billedmappe for at tjekke sine skud, hvilket afbryder forbindelsen mellem telefonen og kameraet. Et manglende AF-hjælpelys betyder også, at man har svært ved at stille skarpt på motiver i dunkel belysning, ligesom QX100 hverken kan optage i raw eller har en indbygget blitz. Video optages i 1440 x1080 pixels med 30 billeder i sekundet, hvor lyden ganske vist er i stereo, men hvor billedkvaliteten er dårligere end det, man normalt ser med Sonys kameraer.
 

Fremragende forbillede

QX100 har arvet den store billedsensor på 13,2 x 8,8 mm fra det fremragende kompaktkamera Sony Cyber-Shot RX100 II. Billedkvalitetens styrke ligger især i en fin detaljegrad og støjfri billeder. Ganske uforståeligt kan man ikke selv indstille ISO, så kameraet vælger suverænt selv ISO-værdierne. Derfor har vi heller ikke kunnet lave vores sædvanlige støjmålinger. I praksis lykkedes det os aldrig at komme over ISO 3200, men her var der ingen korn af betydning. Den indbyggede optiske billedstabilisering og den store blænde F1.8 i vidvinkel bakker fint op, hvorfor det giver mening, at kameraet ofte vælger en lav ISO-værdi. Alt i alt minder billedkvaliteten meget om den hos RX100 II, og objektivet skulle være det samme, men vi oplevede desværre en større uskarphed i hjørnerne end hos forbilledet. Batteriet klarede blot 150 skud, hvilket er historisk lavt og temmelig ringe.

Se den bedste pris lige nu

Conclusion

Sony går interessante og helt nye veje med QX100, og billedkvaliteten er kvantespring bedre, end hvad mobiltelefoner kan præstere. Alligevel er enheden langt hen ad vejen et skuffende bekendtskab, da især manglende raw samt ringe manuel kontrol nedsætter fotoglæden betragteligt. Dog skal Sony have ros for, at de kommer med spændende nytænkning, nu skal konceptet bare lige finpudses.

Specifikationer

Mærke
Sony
Mio. pixels
20,0
Brændviddeforl./optisk zoom
3,6x
LCD-skærm
ingen
Billeder/sekund
1,0
Max. ISO
25.600