anm_RX100V_011

Sony Cyber-shot DSC-RX100 V

RX100 V kan mere end noget andet kompaktkamera til lommen. Men det løser muligvis problemer, du slet ikke har – og måske er det for dyrt.

#Kamera #Sony
8.9

Sony Cyber-shot DSC-RX100 V følger efter RX100 IV, der var det bedste kompaktkamera, vi nogensinde havde testet, da det kom i 2015. Vi var derfor spændte på efterfølgeren. Optikken på 24-70 mm fra ZEISS er den samme, og RX100 V fortsætter med fleksibel skærm og elektronisk popop-søger. Desværre skal man ind i menuen for at ændre ISO, med mindre man programmerer en funktionsknap. Selv i svagt lys er billedkvaliteten fornem til og med ISO 3200, mens den falder på ISO 6400 og er kornet, men brugbar på ISO 12.800. Optagehastigheden er hævet til 24 billeder i sekundet i den fulde opløsning på 20,0 mio. pixels, og autofokus og eksponeringsautomatik arbejder vel at mærke mellem hver optagelse. Bufferen klarer 150 jpeg-filer ved 24 billeder i sekundet, hvis dit kort er hurtigt nok. Vi forsøgte med et kort, der er opgivet til at skrive med 240 megabytes per sekund. Bufferen var fyldt efter 156 jpeg-filer, hvorefter hastigheden faldt, men det gør fortsat RX100 V så hurtigt, at end ikke DSLR-topmodeller fra Canon og Nikon kan følge med. 1”-sensoren er ny. Opløsningen er den samme, men der er nu autofokuspunkter med fasedetektion. RX100 V er på papiret et fremskridt, men vi foretrækker forgængeren, da 16 billeder i sekundet rigeligt. Desuden giver den nye autofokus mange uskarpe skud, da de 315 punkter dækker det meste af billedfladen. Derfor bider den sig let fast i forgrunden i stedet for motivet. De 25 punkter i RX 100 IV er nemmere at styre. Endelig er der prisen. RX100 IV sælges til 6993 kroner, og selv om RX100 V på papiret er bedst, er prisen også derefter.

Billedkvaliteten er meget fin for et kamera i denne klasse. Skarpheden er god, eksponeringen er sikker, og den automatiske hvidbalance er ganske præcis. RX100 V klarer modlys flot, ikke mindst takket være sensorens store dynamiske spillerum. Farverne gengives i standard-opsætningen forsigtigt, men mætningen kan nemt skrues op. RX100-serien er karakteriseret ved lækker finish, mekanisk og optisk topkvalitet og en meget høj brugsværdi for selv professionelle. Som sine forgængere kan RX100 V uden problemer være i en lomme. Når man aktiverer den geniale, sammenklappelige elektroniske søger, tænder kameraet og er klart på et sekund. Skærmen kan vippes fra lige frem over kameraet til 45 grader ned. Der er alle de indstillingsmuligheder og programmer, man forventer. Samspillet mellem knapper og menu er ikke helt optimalt efter vores smag, men fungerer, og man kan vænne sig til det. Man kan også savne et godt greb om det lidt glatte kamera, og desværre er batteriholdbarheden reduceret til beskedne 220 optagelser per opladning efter CIPA’s målestok. Begge dele må Sony meget gerne gøre noget ved næste gang. En fin detalje er ringen omkring objektivet, der kan programmeres efter behag. Et godt valg er at lade den styre eksponeringskompensationen. Alt i alt er RX100-serien stadig garant for fremragende kameraer, uanset om budgettet er til RX100 IV eller RX100 V.

Konklusion

Kameraets billedkvalitet, hastighed, søger og reaktionstid overgår alt, hvad vi hidtil har set fra et kompaktkamera, ligesom designet er lækkert.
Batteriet burde holde til mere end 220 billeder, og vi er ikke helt overbeviste om, at RX100 V virkelig er 2000 kroner mere værd end RX100 IV.

Specifikationer

Mærke
Sony
Mio. pixels
20
Brændviddeforl./optisk zoom
2,9
LCD-skærm
3
Billeder/sekund
16
Max. ISO
12800