anm_paintx9_01

Corel PaintShop Pro X9

Udfordring til Adobe

af Gearguiden #Programmer #Corel
8.7

Corel PaintShop Pro X9

har tre faneblade øverst i brugerfladen. Til venstre er arkiveringsdelen Manage, der gør det muligt at gennemgå de fotos, man har på computeren, ordne dem i samlinger og rangere dem – altsammen uden at importere dem til programmet. Det midterste faneblad er Adjust. Her kan den mindre rutinerede lave let billedbehandling og tilføje effekter i form af færdige presets. Endelig giver det højre faneblad, Edit, adgang til klassisk billedredigering opbygget med værktøjskasse i venstre side, menuer, genvejstaster og lag, herunder justeringslag.

X9 er godt opdateret med de nyeste raw-profiler. I testperioden var Canon EOS 5D Mark IV så nyt, at ingen var klar med raw-profiler, men en fin detalje var, at man på X9 kunne se en thumbnail af billedet, så man kunne tjekke motiv og eksponering. Man kunne dog endnu ikke arbejde med filen. Nyhederne i X9 er skabeloner til tekst og billeder, et gradueret filter, så man fx kan øge farvemætningen i en himmel. Desuden er det nu nemmere at redigere flere filer på én gang. Generelt kører programmet langt bedre end før. I forhold til tidligere versioner er brugerfladen forenklet og velfungerende, selv om det er besynderligt, at en så vigtig funktion som Curves er gemt to lag nede i menuen uden genvejstast.

Vi kan anbefale at prøve PaintShop Pro, hvis du er træt af Adobes CC-koncept eller synes, at Elements kan for lidt. X9 er langt hen ad vejen en konkurrent til Photo­shop til en lav pris. Programmet kan mange af de samme ting, men gør det ikke lige så pænt og brugervenligt. Det gælder også raw-konvertering, hvor støjreduktionen fx ikke er på niveau.

Har du allerede erfaring med Photoshop eller Elements vil du hurtigt finde ud af, at alle de grundlæggende værktøjer også findes i PaintShop Pro. De lidt mere automatiserede, som fx Spot Healing Brush, til at fjerne fx skidt og støvkorn på billeder, findes også under et andet navn, men de arbejder ikke helt så pænt som hos Adobe. Endelig er der avancerede funktioner som Content-Aware Move Tool til automatisk at udfylde områder, man har fritlagt, som slet ikke findes i PaintShop Pro. I Adobes programmer kan man højreklikke i billedet, hvorefter der kommer en række relevante alternativer til den aktuelle situation. I PaintShop Pro kan du også højreklikke, men der sker bare ingenting.

Man kan sige, at PaintShop Pro X9 er en uslebet og neddroslet udgave af Photoshop. Men Corel har også sine egne gode sider. Vi kan fx godt lide, at man i PaintShop Pro kan tilpasse dialogboksenes størrelse, og så er det en rigtig smart detalje, at man kan eksportere historikken fra en billedbehandling som en tekstfil, sådan at man efterfølgende kan se præcis, hvad man gjorde ved billedet, hvis man fx skal lave et nyt portræt præcis mangen til et, man tidligere har lavet i PaintShop Pro X9.

Til 699 kroner kan du få Ultimate udgaven, der er det samme program i en pakke med diverse anden software, som fx den avancerede raw-konverter AfterShot Pro. PaintShop Pro X9 er dog så omfattende og velfungerende, at du næppe får brug for andet.

Se den bedste pris lige nu

Conclusion

Nu er PaintShop PRO blevet et tankevækkende alternativ til Photoshop, ikke mindst på grund af den meget konkurrencedygtige pris.
Nye, avancerede og intelligente funktioner, som fx Content-Aware i Photo­shop, har PaintShop Pro endnu ikke.

Specifikationer

Mærke
Corel