Nikon Capture NX-D Beta

Mens man skal betale for de fleste billedbehandlingsprogrammer til raw-konvertering, går Nikon nu i den modsatte retning. Capture NX-D, som erstatter NX 2, er nemlig gratis. Desværre mister man nogle af forgængerens fortrin.

#Programmer #Nikon
7.9

Nikon har længe kørt ad to spor, når det gælder raw-konvertering. Til de fleste spejlrefleks- og systemkameraer medfølger det skrabede program View NX, hvor man bare kan gemme sine raw-filer som fx jpeg uden egentlig finpudsning. Vil man det, skal man betale omkring 1200 kroner for det avancerede program Capture NX 2. Ganske overraskende har Nikon nu smidt en gratis version på banen. Det er godt nok en betaversion, men programmet skal fortsat være gratis og erstatte NX 2 helt. Dermed vil Nikon-fotografer altså endelig kunne få en gratis raw-konverter, hvilket mange andre kameraproducenter længe har tilbudt deres kunder. Bruger man Canon eller andre mærker, er der ikke noget at komme efter med Capture NX-D. Nikons programmer læser nemlig kun deres egne filformater som NEF og NRW.

Ingen kontrolpunter

I modsætning til NX 2 er NX-D ikke udviklet af Nik Software. Det betyder desværre, at man må sige farvel til de såkaldte U-points, hvor man med kontrolpunkter forskellige steder i billedet kan finjustere fx farve og lys. I stedet er der nu Anchor Points, som man fx kan placere i himlen i et foto. I docken kan man så justere lysstyrken i dette område. Det er ikke lige så intuitivt, og man kan ikke definere i hvor stort et område, effekten skal tage fat. Effekten opdateres i øvrigt ikke lige så hurtigt på skærmen som før. Det er ærgerligt. Når det gælder støjreduktion, halter programmet også noget efter fx Lightroom. Til gengæld er funktionen Lens Corrections, hvor man kan rette objektivfejl, god. Der er også fin kontrol med hvidbalance og eksponering. Desuden kan man bruge Nikons Picture Control, som man kender fra kameramenuen.

Brugerfladen er rigtig flot med en sort baggrund og mange velordnede justeringsmuligheder. Vi savner dog en organiseringsdel, der går skridtet videre end Windows’ stisystem. Skal billedsamlingen organiseres, må man nøjes med at rangere med tal og farver.

Konklusion

Vi hylder Nikons gratis tiltag. Capture NX-D Beta er et fint program, som dog ikke når Lightroom eller Photoshop, når der skal raw-konverteres. Programmet har mange gode justeringsmuligheder, men vi savner de intuitive kontrolpunkter fra NX 2 og en hurtigere opdateringshastighed, når man justerer. Organiseringsdelen kunne også være bedre.

Specifikationer

Mærke
Nikon