anm_on1_logo

ON1 Photo RAW 2017

Med en ny raw-konverter lover ON1 høj hastighed og løbende forbedringer. Det første er en tilsnigelse, og det sidste er der hårdt brug for.

af Gearguiden #Programmer #ON1
6.4

Amerikanske ON1 er ude med en helt ny raw-konverter, som kan bruges selvstændigt eller som plug-in til Adobes programmer.

Producenten påstår, at raw-konverteren er lynhurtig, men der er af og til ventetider, og eksporten af fotos er heller ikke imponerende. I Lightroom tog det os 56 sekunder at eksportere 20 raw-billeder, mens Photo RAW var et minut og 20 sekunder om opgaven. Organiseringsdelen er dog hurtig, og man skal ikke importere billederne. Man vælger bare en mappe med fotos på computeren og kan gå i gang. Man kan tildele stjerner, farver og fx søgeord. Så alt i alt er det en udmærket organiseringsdel.

Billedbehandlingsdelen har dog mangler. Støjfjerneren er ikke specielt god, og hvidbalancen kan ikke indstilles i kelvin. Der er heller ingen forskel på, om man blandt forindstillingerne vælger As Shot, Daylight eller Auto. Photo RAW går altså ud fra, at alle fotos er skudt med indstillingen for dagslys og har ikke selv et bud på en bedre indstilling. Vi savner også mulighed for at justere flere fotos på én gang og at genbruge justeringer, og så er brugerfladen forvirrende. Man skal fx hele tiden klikke på Show More for at få andre værktøjer end de helt basale frem.

At der er gode forindstillinger og en fin organisering opvejer ikke, at billedbehandlingen har mangler, og at brugerfladen er rodet. Det er dog et program, der løbende udvikles, så vi håber, at de værste særheder snart bliver udryddet.

På fanen Effects finder man 22 forskellige effekter, som man kan føje til billederne. Det gælder blandt andet skarphed og støjreduktion, men også mere specielle med fx teksturer. Hver af dem har sine egne skydeknapper og indstillinger, men det bliver meget hurtigt uoverskueligt, og det er svært at vide, hvad man skal tage fat i. Heldigvis har ON1 også lavet en lang række forindstillinger og filtre, som blander effekterne på forskellige måder. Her kan man på små miniaturer straks få et indtryk af, hvordan det færdige billede vil blive med forindstillingen. Og der er mange fine indstillinger at vælge mellem – fx til sort-hvid.

Forhåndsvisningen, man ser på skærmen i billedbehandlingsdelen, er af og til pixeleret i en grad, så man ikke kan stole på det. Det sker blandt andet, når man benytter funktionen Skin Retouching, som udglatter hud. I øvrigt hører denne funktion til i den lidt pjattede ende, og resultaterne bliver ofte unaturlige med et tåget skær omkring hud og hår.

ON1 lægger op til, at brugerne kan komme med forbedringsforslag og dermed kan være med til at udvikle programmet. Og der er nok at tage fat på, hvis man vil bruge Photo RAW til almindelige justeringer af sine raw-billeder, for her er fx Lightroom langt bedre. Til gengæld er tanken, at der skal komme opdateringer hver fjerde til sjette uge, og der skulle blandt andet være automatisk korrektion af objektivfejl på vej, som også er en ting, som vi virkelig savner. Som programmet var, da vi testede det, vil vi holde os fra det, men hvis det holder stik med, at der løbende kommer nye udgaver baseret på feedback fra brugerne, kan Photo RAW i løbet af forholdsvis kort tid gå hen og blive et godt alternativ til fx Lightroom. Vi er der bare ikke endnu.

Se den bedste pris lige nu

Conclusion

Programmet har en fin organiseringsdel og mange gode og effektfulde forindstillinger, der er nemme at tilføje.
Programmet har en fin organiseringsdel og mange gode og effektfulde forindstillinger, der er nemme at tilføje.

Specifikationer

Mærke
ON1