anm_phaseOne10_01

Phase One Capture One Pro 10

Markedets mest avancerede billedbehandlingsprogram er dansk, og det er ude i version 10, hvor især skarphedsfunktionen er blevet forbedret.

#Programmer #Phase One
8.6

Phase One Capture One Pro 10 er først og fremmest rigtig godt til portræt-, mode- og reklamefotografer. Mange professionelle er nemlig vilde med, at Capture One fungerer særligt godt til at optage direkte fra kameraet og ind i programmet via et kabel.

For os andre minder Capture One om Lightroom med nogenlunde samme skærmlayout, og billederne skal først importeres enten fra optagelsen, hukommelseskortet eller harddisken, før de kan behandles, og de skal derefter eksporteres, når de skal bruges. Capture One Pro 10 rummer dog langt flere og mere komplekse funktioner, end man finder i Lightroom. Der er et par større nyheder i forhold til version 9. Den første er en proofing-funktion. Uanset hvilken software du benytter, kan du billedbehandle lige, hvad du vil, men billedet vil alligevel falde lidt forskelligt ud, alt efter hvordan du bruger det.

Proofing-funktionen lader dig på forhånd tjekke, hvordan billedet vil blive, hvis du eksporterer det som fx sRGB eller Adobe RGB, eller hvis du udskriver det på printeren med hver af de forskellige papirprofiler, der er installeret. Farve og den skarphed, man oplever, kan variere ganske meget.

Den næste nyhed er, at skarpheden nu lægges på et importeret billede i tre faser, der administreres hver for sig. Først aktiveres Lens Corrections, hvor billedet korrigeres for kendte fejl med det objektiv, du har taget billedet med. Næste trin er kreativ skarphed, hvor man tilfører den skarphed, man synes, motivet har behov for. Til sidst er der output sharpness, hvor du selv eller via presets kan tilføje en ekstra skarphed, der fx skal være på print, i forhold til hvis billedet skal ses på skærm.

Capture One 10 er en del af firmaet Phase One, der blandt andet laver mellemformatkameraer, hvor det billigste koster 206.000 kroner. Capture One 10 er blevet trimmet, så det skulle være hurtigere og mere stabilt, og endelig har det fået bedre understøttelse af komprimerede raw-filer. Endnu en nyhed er, at man ved tethered shooting, altså optagelse direkte fra kameraet til Capture One, nu kan arbejde med fokusering ikke kun med Phase Ones egne kameraer, mens også kameraer fra Canon, Nikon og Sony. Det er især interessant for reklamefotografer, hvor kameraet er omgivet af reflektorer og andet lysudstyr, eller hvor det hænger oppe under loftet og fotograferer direkte ned på fx en opstilling med mad eller møbler.

Der er rabat, hvis du opgraderer, og version 10 er gratis, hvis du lige har købt version 9. Du kan også leje for 107 kroner/md. Selv om programmet er dansk, er skærmsproget engelsk. Der kan dog vælges svensk.

Konklusion

Version 10 bringer nyttige og fornuftige forbedringer til Capture One for den professionelle, og skarphed i tre niveauer fungerer godt.
Både funktioner og læringskurven skyder langt over, hvad de fleste fotoentusiaster har brug for i et billedbehandlingsprogram.

Specifikationer

Mærke
Phase One