Canon EOS-1D X Mark II

Der er fuld fart på Canons nye topprofessionelle flagskib, EOS-1D X Mark II, som udover hastigheden byder på en række stærke forbedringer.

af Gearguiden #Kamera #Canon
9.1

Canon EOS-1D X Mark II tager 14 billeder i sekundet med almindelig autofokus eller 16 billeder ved live view. Det er en rekord, der kan bruges til noget, når man skyder action. Og autofokussen følger med. Vi brugte Canons 100-400 mm-objektiv og en telekonverter på 1,4x, hvilket gav 560 mm, F8.0, og skød med 14 billeder i sekundet. Her fik vi konsekvent skarpe fotos af biler, der kørte mod kameraet med 90 km/t. Fokusområdet er forstørret, algoritmerne forbedret, og nu kan alle 61 fokuspunkter arbejde ved F8.0. Autofokussen kan tilmed arbejde i lysstyrker helt ned til -3EV, svarende til svagt måneskin. Under optagelsen oplevede vi det som en hjælp, at fokuspunkterne er spredt mere ud i billedfladen, og at de er tydeligere markeret end før.
Mark II har også fået både gps og berøringsfølsom skærm. Sidstnævnte kan bruges til at fokusere under live view samt til at bladre og zoome i billederne, men man kan ikke, som på Nikon D5, bruge den berøringsfølsomme skærm til kameraindstilling. Hvad angår billedkvaliteten, klarer kameraet sig meget fint til og med ISO 51.200, mens værdierne op til de maksimale på 409.600 bliver anvendelige, men kornede. Lysmåleren er forbedret med flere målepunkter, men det, vi for alvor sætter pris på, er, at man nu kan vælge hvid-prioritering. På den gamle model kunne man tage fotos med automatisk hvidbalance, hvor hvid, specielt i kunstlys, sjældent blev rigtig hvid. Det gør det nu. EOS-1D X Mark II er et overvældende kamera at arbejde med. Vil du have det ultimative kamera – og vel at mærke har råd, er der kun ét at sige: Køb det.

Vi arbejdede i jpeg, og der kunne vi godt tage de hurtige serier med et hurtigt CF-kort. Mark II kan imidlertid skyde raw lige så hurtigt, og så mange billeddata har gjort det nødvendigt også at udstyre kameraet med en port til CFast-kort, der på nuværende tidspunkt kan modtage data med op til 445 megabytes i sekundet. En spændende nyhed er, at Mark II ikke kun kan tage 4K-video med op til 60 billeder i sekundet, men at det også er muligt i kameraet at hente stillfotos ud som jpeg-billeder. Billederne bliver på 8,3 mio pixels, skarpe og overraskende tæt på normal fotokvalitet. De er store nok til A4-print, og med Dual Pixel-teknologien er der en god kontinuerlig autofokus. I en snæver vending kan kameraet med andre ord tage billeder med hele 60 billeder i sekundet, hvis du har CFast-kort.
Vi kan godt lide, at Canons nye topmodel er bagudkompatibel, sådan at man stadig kan udnytte sin investering i CF-kort. Tilsvarende er forgængerens LP-E4N-batteri kompatibelt med det nye LP-E19, bortset fra at kameraet mister de sidste ti procents hurtighed.
På overfladen ligner EOS-1D X Mark II forgængeren. Største forskel er, at joysticket til styring af menu og autofokus er blevet større, mens grebet om kameraet er lidt mindre af hensyn til fotografer med mindre hænder. Det lå dog stadig fint i vores store grabber. Præcis som Nikon D5 har det nye Canon et netværksstik, ligesom wi-fi ikke er indbygget, men skal købes som separat tilbehør.
Mark II tager 4K-video i to formater, QHD eller Cinema. Det, Canon kalder QHD, er 3840 x 2160 pixels præcis som det, tv-branchen kalder UHD. Cinema-formatet er med 4096 x 2160 pixels lidt bredere. En god, lille detalje, som mange har efterspurgt, er, at man nu i kameraets menu kan se, hvor mange billeder, kamerahuset har taget, afrundet til nærmeste tusinde.

Se den bedste pris lige nu

Conclusion

Canon EOS-1D X Mark II er et forrygende kamera og lige nu marginalt det bedste, topprofessionelle spejlrefleks.
Skærmen på 3,2 tommer er god, men har ikke så høj opløsning som Nikons, og de berøringsfølsomme muligheder kunne være bedre udnyttet.

Specifikationer

Mærke
Canon
Mio. pixels
20
Brændviddeforl./optisk zoom
1
LCD-skærm
3,2
Billeder/sekund
16
Max. ISO
409600