Canon EOS 6D

EOS 6D er et fremragende allroundkamera til prisen. Til sport og action kræves dog bedre autofokus og noget hurtigere serieoptagelser.

#Kamera #Canon
8.9

Full-frame-modellen EOS 6D er et velfungerende spejlrefleks. Det trækker på designet fra EOS 7D, og det er udstyret med samme processor som det 8000 kroner dyrere EOS 5D Mark III. Det er fuldt integreret i det store Canon-system. Man kan vælge mellem to kitobjektiver, nemlig 24-105mm F4.0L og det nye, lidt dyrere og lidt skarpere 24-85mm F4.0L, som vi har brugt til testen. EOS 6D ligger rigtig godt i hænderne, og den fremragende menu er let at betjene på skærmen. Søgeren er lys og stor, men viser kun 97 procent af motivet. Der er knapper til alle de vigtigste funktioner, og funktionsknappen Q giver adgang til endnu flere, som kontraststyring. Der er ikke indbygget blitz, der ellers ville være god at have til opblødning. Desuden er autofokussen den ældre og lidt primitive konstruktion med 11 punkter. Den er hurtig nok, men dækker ikke en ret stor del af billedfladen, og kun det midterste punkt er af krydstypen.
Vores målinger, af hvor lange serier kameraet kan skyde, gav 156 jpeg-filer. Det er et fornemt resultat, der dog til dels skyldes, at topfarten er adstadige 4,5 billeder i sekundet. Kameraet har både indbygget wi-fi og gps.

Opløsning og detaljegengivelse lader ikke meget tilbage at ønske, og målinger af støj er meget fine over hele skalaen, som fortsætter helt op til ISO 102.400, hvilket er rekord i denne klasse. Dog gør man klogt i at holde sig på ISO 25.600 eller derunder, da støjen tager hårdt fat i detaljerne på de højeste værdier i svagt lys. Eksponeringen er generelt sikker, men især på lyse motiver skal der arbejdes med eksponeringskompensationen. Det er dog også let på de store EOS-modeller, hvor det foregår via et hjul bag på kameraet. 6D kan rette farvefejl og vignettering på originalobjektiver, men underligt nok ikke fortegning, som flere konkurrenter giver mulighed for.

Fremragende billedkvalitet

Video er lige så flot som fotokvaliteten. Her kan den ekstra elektroniske skarphed dog virke overdreven. 6D kan udstyres med en ekstern mikrofon, og lyden kan optages automatisk eller manuelt. Vindstøj er fint under kontrol, men vi savner udtag til hovedtelefon, og der er støj fra billedstabiliseringen i den indbyggede mikrofon. Når det er sagt, er 6D et meget helstøbt og velfungerende kamera.

Konklusion

EOS 6D er et fremragende allroundkamera til prisen. Til sport og action kræves dog bedre autofokus og noget hurtigere serieoptagelser.

Specifikationer

Mærke
Canon
Mio. pixels
20,0
Brændviddeforl./optisk zoom
1,0x
LCD-skærm
3,0
Billeder/sekund
4,5
Max. ISO
102.400