anm_canon800D_01

CANON EOS 800D

EOS 800D deler sensor, processor og autofokus med 77D. Derfor tager det lige så gode fotos som sin storebror, men til en lavere pris. Man må dog undvære noget.

af Gearguiden #Kamera #Canon
8.9

Canon EOS 800D handler mere om fornuft end passion. Du kan spare 900 kroner, hvis du er villig til at give afkald på et par funktioner i forhold til det dyrere EOS 77D. Indvendigt er de to kameraer nærmest ens, så du vil ikke kunne se, om et billede er taget med det ene eller det andet kamera. Med EOS 800D må du undvære et display oven på kameraet, et indstillingshjul på bagsiden, lås på programhjulet, knap til aktivering af autofokus, samt intervaltimer. Remmen er smallere og linjerne mere runde omkring kameraets top. 800D mangler med andre ord intet, der kan påvirke kvaliteten af det færdige billede. 800D har et nyt menusystem til begyndere. Det er ikke så hurtigt at arbejde med for den rutinerede fotograf, men er mere intuitivt, fordi det forklarer indstillingen, så du kan se, hvad der er det rigtige valg. Det er fint integreret med den berøringsfølsomme skærm. Når rutinen kommer, kan du vælge den klassiske Canon-menu. Søgeren er en lille, lidt mørk pentaspejlsøger som i 77D og andre kameraer i klassen. For at få en ægte prismesøger, skal du hos Canon vælge 80D. Autofokussen er hurtig og præcis. Man vælger først mønsteret, de 45 fokuspunkter skal arbejde i, hvorefter fokus placeres via knapper bag på kameraet, hvis man da ikke overlader sagen til kameraet, hvilket man roligt kan gøre.

Billedkvaliteten byder på fin skarphed, god detaljegengivelse og tiltalende farver. Støj ses svagt ved ISO 6400. Det påvirker detaljegengivelsen fra ISO 12.800, mens de sidste to ISO-trin ikke er så gode. Alt i alt har vi set væsentligt dyrere kameraer, der ikke tager helt så gode billeder.

 

Næsten alle knapper ligger ved højre hånd. Det betyder ikke, at venstre skal slappe af. Skærmen er nemlig berøringsfølsom, og det har Canon udnyttet bedre end nogen anden producent. Du trykker fx på ISO-knappen, og op kommer ISO-skalaen på skærmen. Nu er det hurtigt med venstre tommelfinger at vælge den ISO-værdi, du skal bruge, og på samme måde er det med alle andre klassiske funktioner. I Canons nye begyndermenu på EOS 800D er det desuden med et tryk på Q-knappen enten på skærmen eller på knappen på kameraet nemt at aktivere yderligere indstillinger, som fx placering af fokus eller valg af optagehastighed. Det nye menusystem kan tilvælges i menuen i EOS 77D. Også det professionelle EOS 5D Mark IV har fået integreret den berøringsfølsomme skærm med menuen, så det er et punkt, hvor Canon lige nu er helt i front.

Canons wi-fi-system, inklusive Camera Connect appen, er blandt de bedste på markedet overhovedet. Det er nemt at sætte op og giver omfattende kontrol over kameraet. Hvis du tør, kan det tilmed sættes op uden kodeord, så du kan logge hurtigere på. Der kan etableres kontinuerlig Bluetooth-forbindelse, så alle de billeder, du tager, automatisk smides over på telefonen i lav opløsning.  En diode oven på kameraet indikerer tydeligt, når der er wi-fi-forbindelse til din smartphone. Det er praktisk.

Ville vi så selv vælge Canon EOS 800D? Helt ærligt, nej. Det er et glimrende og fornuftigt kamera med fin billedkvalitet. Men når prisforskellen op til det mere karismatiske 77D ikke er mere, end man skal give for et godt SD-kort, så snupper vi det mere avancerede EOS 77D, der med sit display og indstillingshjul bag på kameraet er hurtigere at indstille for entusiasten. Men det er en smagssag, og det er positivt, at Canon giver os valget.

Se den bedste pris lige nu

Konklusion

EOS 800D har en virkelig god autofokus, tager seks billeder i sekundet og leverer billeder, vi uden videre ville acceptere fra et langt dyrere kamera.
Prisforskellen er for lille i forhold til storebroren EOS 77D, der har noget mere at byde på. Fx savner vi et display øverst på kameraet.

Specifikationer

Mærke
Canon
Mio. pixels
24,0
Brændviddeforl./optisk zoom
1,6
LCD-skærm
3
Billeder/sekund
6
Max. ISO
51200