Canon EOS M

EOS M har testens mest vellykkede integration af en velfungerende menu og en berøringsfølsom skærm. For familiefotografen er det nemt at indstille, mens den avancerede fotoentusiast hellere ville have haft knapper til ISO og hvidbalance end til selvudløser og Info.

af Gearguiden #Kamera #Canon
8.3

EOS M er Canons første og hidtil eneste systemkamera. Det er simpelt opbygget som et PowerShot, mens den billeddannende elektronik reelt er identisk med EOS 650D. Siden introduktionen for godt et år siden er prisen halveret, så som udgangspunkt ligner kameraet et godt køb for entusiasten. EOS M har testens mest vellykkede integration af en velfungerende menu og en berøringsfølsom skærm. For familiefotografen er det nemt at indstille, mens den avancerede fotoentusiast hellere ville have haft knapper til ISO og hvidbalance end til selvudløser og Info. Omvendt vil familiefotografen savne en indbygget blitz. Den følger løst med ved siden af.

Entusiasten vil glæde sig over, at kameraet er fuldt integreret i Canons blitzsystem. Desuden kan man ved hjælp af EF-EOS M-adapteren, der er tilbehør til 995 kroner, benytte EF- og EF-S-objektiver fra Canons spejlreflekser.

Kameraet er glat og savner håndgreb, så ergonomien er blandt testens ringeste. Kitobjektivet er af STM-typen, hvilket sikrer glidende fokusering ved videooptagelse. Det er i lækker finish, men er markant større og tungere end de fleste andre i testen. Ved videooptagelse er det besværligt, at man ikke bare kan trykke på den separate videoudløser som på de fleste andre testdeltagere, men først skal skifte fra foto- til videooptagelse på kameraet.

Mørk skærm

Der er to vigtige grunde til, at man som noget af det første bør trimme kameraindstillingerne i menuen. For det første er skærmen så mørk, at det ikke er helt nemt at tjekke optagelsen i solskin, og for det andet er den automatiske Picture Style, der trimmer farve, skarphed og kontrast i jpeg, meget forsigtig. Vi fik langt flottere billeder, da vi gik ind og indstillede manuelt eller optog i raw.

Korn er pænt under kontrol, men over ISO 6400 falder billedkvaliteten. Kitobjektivet har en fin skarphed, men en ganske kraftig fortegning, som kameraet mærkeligt nok ikke er programmeret til at neutralisere. Modlysblænde til objektivet medfølger desværre ikke.

Videokvaliteten er rigtig pæn med meget flotte farver, og der er en både velfungerende og lydløs autofokus. De to stereomikrofoner, der sidder lige ved siden af hinanden oven på kameraet, er noget vindfølsomme.

Se den bedste pris lige nu

Konklusion

Prisen er rimelig og billedkvaliteten godkendt. EOS M er dog stort og tungt. For entusiasten savnes brugerglæde og flere objektiver.

Specifikationer

Mærke
Canon
Mio. pixels
17,9
Brændviddeforl./optisk zoom
1,6
LCD-skærm
3,0
Billeder/sekund
4,3
Max. ISO
25600