Canon EOS RP

Canon EOS RP

Kameraet her er ikke bare den letteste full-frame-model på markedet. Det hører også til i den helt billige ende. Og så har det en ny funktion, som er virkelig brugbar.

#Kamera #Canon
8.9

Canon EOS RP er firmaets andet systemkamera med full-frame-sensor og R-fatning. Prisen er omkring to tredjedele af storebror EOS R, og man skal have fat i en af de ældre generationer af Sonys Alpha7-kameraer for at få billigere full-frame.

På papiret er det altså et yderst attraktivt kamera for dem, der vil tage springet til den store sensor. Og ikke nok med at prisen er lav. Det er vægten også. Huset vejer 485 gram, hvilket er næsten 200 gram lettere end storebror.

Det er også mindre på alle leder, men stadig vejrforseglet. Den lave vægt bliver man glad for, men størrelsen giver en lidt ringere ergonomi. Som tilbehør kan man købe et forlængergreb, der gør kameraet lidt højere. Det har vi dog ikke prøvet.

Den lille skærm på toppen af EOS R er sparet væk, hvilket er lidt ærgerligt. Til gengæld glæder vi os over, at der er kommet et programhjul, der gør det nemmere at vælge program end på storebror. Den berøringsfølsomme touch pad fra EOS R er også sparet væk, men det gør ikke så meget, da den kræver stor tilvænning.

Med den nye funktion Fokusbracketing kan EOS RP tage fra to til 999 fotos, hvor fokus forskydes en anelse mellem hvert. Det er nemt at indstille og går hurtigt. Efterfølgende kan man vælge det, hvor skarpheden er bedst, eller smelte dem sammen til ét foto med fuld dybdeskarphed på computeren.

Autofokus har 4779 punkter og er hurtig og sikker. Desværre klarer EOS RP kun fem fotos i sekundet. Til gengæld er bufferen effektiv, så man med et hurtigt SD-kort kan tage 50 jpeg- og raw-filer, før hastigheden daler.

De 26,0 mio. pixels leverer en flot kvalitet med naturlige farver. Høj ISO klares fint, men storebror gør det en anelse bedre.

Desværre bruger RP det lille LP-E17-batteri, der kun holder til 250 fotos mod 370 på EOS R. Den store diameter på kitobjektivet på 24-105 mm betyder, at det lille kamera ikke kan ligge plant, men det vil forlængergrebet forhindre.

Se den bedste pris lige nu

Konklusion

Flot billedkvalitet med mange detaljer. Lav vægt og pris. Smart Fokusbracketing-funktion trækker op. Mange fokuspunkter. Kun 5,0 billeder per sekund er i underkanten i denne klasse. Ingen billedstabilisering i kameraet. Lille batteri med lav holdbarhed.

Specifikationer

Mærke
Canon
Mio. pixels
26,0
Brændviddeforl./optisk zoom
1x
LCD-skærm
3,0
Billeder/sekund
5,0
Max. ISO
102.400