Canon PowerShot G5 X

Canon har oprustet G-serien med G5 X, der som eneste G-model har elektronisk søger. Den har tilmed en smart detalje. Objektivet er desuden en lille perle.

#Kamera #Canon
8.8

Canon PowerShot G5 X er mindre, end det ser ud på billeder, og det glider uden problemer ned i en frakkelomme. Skærmen kan vippes og drejes i alle retninger, og kameraet har desuden en elektronisk søger, der automatisk aktiveres, når du sætter kameraet for øjet. Her kan G5 X noget, de færreste kan. Når du drejer kameraet i højformat, vender displayet sig, sådan at søgerinformationerne ligger i bunden af højkantsbilledet. Det er smart. Mindre smart er det, at både søger og skærm for ofte ikke viser motivet, som det bliver på det færdige billede. Farvemætningen gengives for høj, og eksponeringen for mørkt, så man fejlagtigt giver for meget eksponeringskompensation og afholder sig fra Vivid-indstillingen, der ellers giver de mest tiltalende farver. Det er dog ikke værre, end at man vænner sig til at gøre det, man ved virker, snarere end stole på det, søger og skærm viser. Eksponeringen er faktisk glimrende, og objektivet er en lille perle med fornem skarphed helt ud i hjørnerne, god lysstyrke og minimale indre reflekser. Vignettering og fortegning holdes i ave elektronisk. Menusystemet er let og intuitivt at finde rundt i. Der er berøringsfølsom skærm, så man kan fokusere ved at pege på det, der skal være skarpt. Desværre kan man ikke, som hos fx Panasonic, fokusere med tommelfingeren på skærmen, mens man kigger i søgeren. G5 X har lækre indstillingsringe på fronten og omkring objektivet. De kontrollerer henholdsvis lukkertid og blænde. På P-indstillingen virker hjulene dog lidt overraskende ikke.

På fuldautomatik bruges ringen om objektivet til at zoome, og på automatikken Kreativ Indstilling bruges den til at vælge filter. Kameraet er som udgangspunkt indstillet med Canons glimrende kontrast- og skyggekorrektion slået fra. Du får alt andet lige bedre billeder ved at aktivere funktionen. Kameraets ergonomi er god ikke mindst på grund af de gode håndgreb foran og bagpå kameraet. G5 X fås i sort og udstråler kvalitet både mekanisk og i materialevalg. Det fylder kun 11,2 x 7,6 x 4,4 cm. Designet er forfriskende, og det må være en smagssag, om man kan lide det. Det kan vi godt.
En ting, du rigtig kommer til at sætte stor pris på, er, at kameraet har automatisk objektivdæksel. Det lyder måske som en lille ting, men når frontlinsen beskyttes hver gang, kameraet slukkes, får man en renere frontlinse og dermed skarpere billeder.
Kameraet kan optage i raw og jpg samtidigt. Det har et glimrende hjul til eksponeringskompensation, der sidder på kameraet overside ved højre tommelfinger. Til gengæld er det nok kun de færreste, der får brug for kameraets tilbehørssko da en Canon Speedlite EX vil bringe det lille, lette kamera helt ud af balance, og den indbyggede blitz har trods alt en rækkevidde på op til syv meter. Videofolket vil nok blive lidt skuffede over G5 X, da det ikke har tilslutning til en ekstern mikrofon.
En fin detalje derimod, er, at G5 X kan lades op via usb-kabel, fx med en ekstern batteribank til smartphones. Der følger også en lader med. Tilslutning kan desuden ske via wi-fi og med NFC.

Konklusion

Canon PowerShot G5 X leverer glimrende billedkvalitet, hvor især objektivet imponerer med meget høj skarphed, god lysstyrke og nærmest ingen svagheder.
Til den pris skal skærm og søger vise lys, kontrast og farve præcis, som de kommer til at se ud på det færdige billede, men det er ikke tilfældet.

Specifikationer

Mærke
Canon
Mio. pixels
20
Brændviddeforl./optisk zoom
4,2
LCD-skærm
3
Billeder/sekund
5,9
Max. ISO
12800