Canon PowerShot G9 X

Canon PowerShot G9 X har samme sensor som de større modeller, men har for spæde overarme til at løfte sig helt op i topklassen.

#Kamera #Canon
8.6

Canon PowerShot G9 X adskiller sig trods navnet ganske meget fra sin dyrere søskende. Selv om det er bygget op omkring samme 1”-sensor som eksempelvis G5 X, er det mærkbart mindre og lettere end de øvrige. Ikke mindst fordi det hverken har håndgreb, søger eller en skærm, der kan vippes eller drejes. Men ikke nok med det. Også i brug adskiller kameraet sig. Væk er den klassiske Power­Shot-kombination af knapper og menupunkter. G9 X styres primært via sin berøringsfølsomme skærm, præcis som man gerne vil have det, hvis man køber kameraet for at tage bedre billeder end dem, man får fra sin smartphone. Det skal dog ikke være nogen hemmelighed, at vi gerne ville have haft en søger, men her må man søge til den dyrere G5 X. Canons brugermenu er velfungerende, selv om nogle af de menufelter, man skal ramme, er ganske små. Et indstillingshjul på toppen giver adgang til alle de klassiske former for automatik samt nye, der laver kreative sammenkopieringer af billeder eller sætter stills sammen til videoklip. Billedkvaliteten er rigtig flot. Der er masser af detaljer med opløsningen på 20,0 mio. pixels. Jpeg-billeder står skarpe og farvemættede og er lige klar til brug. Prismæssigt ligger PowerShot G9 X ganske fornuftigt i forhold til andre kompaktkameraer med 1”-sensor. Alligevel nåede vi sandt at sige aldrig at blive rigtig glade for kameraet, der med sin glatte overflade og middelmådige ergonomi ikke føles som et værktøj mellem hænderne, når de gode motiver viser sig.

Betjeningen virker fint, men er G9 X noget langsommere at indstille end fx Olympus Stylus 1s, der koster det samme, men har søger og er betydeligt mere eksponeringssikkert og ergonomisk at arbejde med. Men Canon G9 X kan tage flottere, skarpere og mere detaljerige billeder. Og det er ikke uvæsentligt. Det er ikke til at se det, men G9 X er udstyret med en popopblitz med en rækkevidde på op til seks meter. Den aktiveres heller ikke automatisk, når man kører på fuldautomatik, men der kommer et lille ikon op på skærmen, når kameraet vurderer at blitzen skal aktiveres. Der er ikke tilbehørssko, men det savner man heller ikke på et kamera som dette. Batteriholdbarheden er beskedne 220 billeder, men til gengæld følger der en lader med til batteriet, og man har mulighed for at lade batteriet op i kameraet via usb-kablet fra sin computer eller en telefonoplader.
En stor, lækker ring om objektivet styrer eksponeringskompensationen, og alt i alt spiller knapper, hjul og menusystem godt sammen, når man er ude at tage billeder.
Kameraet kan tage raw samt jpeg i en hvilken som helst kvalitet, man ønsker. Objektivet dækker 28-84 mm, hvilket er i underkanten, både vidvinkel- som telemæssigt. Lysstyrken er F2.0 på 28 mm, men falder til F4.9 på 84 mm. Sidstnævnte kræver derfor lange lukkertider eller høj ISO i svagt lys. Billedstøj er fint under kontrol op til ISO 3200. De sidste to trin op ad ISO-skalaen op til ISO 12.800 bør man så vidt muligt undgå. G9 X er udført i lækre materialer, og du kan vælge det enten i klassisk sort eller elegant titaniumfarvet med besætning af lysebrunt kunstlæder.

Se den bedste pris lige nu

Konklusion

Knapper, menu og berøringsfølsom skærm spiller godt sammen, og fungerer lidt som en smartphone, så det er nemt og intuitivt at bruge Canon PowerShot G9 X.
De få genvejsknapper gør kameraet noget langsommere at bruge end mange andre kameraer i samme prisklasse.

Specifikationer

Mærke
Canon
Mio. pixels
20,0
Brændviddeforl./optisk zoom
30,0
LCD-skærm
3,0
Billeder/sekund
6,0
Max. ISO
12.800