Canon XC15
Canons XC-serie henvender sig primært til videoentusiaster, og det er netop videomulighederne i XC15, som er forbedret i forhold til lillebror XC10.
Canon XC15 er den nye topmodel i XC-serien, der er kompakte videokameraer til entusiaster. Modsat det 4000 kroner billigere XC10 leveres det med adapteren MA-400, som er en mixerpult til lyd med indgang til blandt andet to XLR-mikrofoner. Kameraet har en 1”-sensor på 12,0 mio. pixels og kan optage 4K-video. Det indbyggede zoomobjektiv svarer til 24-240 mm. Der ses tydelig fortegning på skærmen, men det rettes op, når optagelsen gemmes. Skarpheden er fin. Håndgrebet kan drejes 180 grader, så det er bekvemt at optage håndholdt fra skæve vinkler. Skærmen på 3,0 tommer kan vippes op og ned, og der medfølger en nyttig søgerlup, der kan klikkes på skærmen, så man nærmest har en søger som på et godt kamera. Den brugte vi altid under vores test.
Hvor Canon introducerede XC10 som et hybridkamera til både fotos og 4K-video, markedsføres XC15 som et rent videokamera trods samme sensor og processor. Vi er enige med Canon i, at XC15 kun giver mening som fotokamera som en nødløsning. Sammenlignet med et spejlrefleks er det stort og klodset. Billedkvaliteten er kun acceptabel, man kan ikke skyde i raw, og indstilling af fx ISO er besværlig. Vi valgte til sidst at køre med Auto ISO og lagde et loft ind på ISO 3200, hvor kvaliteten er god. På højere værdier dominerer korn og støjreduktion. Autofokus er glidende og rolig.
Kameraet er fx ideelt til videojournalistik eller som supplerende sekvenser i produktioner optaget med Canons professionelle EOS C-kameraer. De koster uden objektiv op til 100.000 kroner.
I situationer, hvor du ikke ønsker at bruge adapteren MA-400 og store mikrofoner, kan du bruge den beskedne, indbyggede mikrofon eller tilslutte en ekstern mikrofon i tilbehørsskoen via et minijack-stik. Kameraet tager CFast-kort, som er nødvendig til 4K-video, og SD-kort. Ud over wi-fi, som XC10 også har, er XC15 udstyret med gps.
XC15 kan arbejde i det samme Canon Log-format som de dyre C-kameraer. Det er en slags video-raw, der spænder over hele 12 eksponeringstrin.
XC15 ser måske lidt klumpet ud på billeder, men under optagelse er det meget behageligt at arbejde med, og hverken vægt eller størrelse generer. Især begyndere vil sætte pris på, at der er forholdsvis få knapper og menupunkter. De mest almindelige indstillinger, som hvidbalance og eksponeringskompensation, ligger i en funktionsmenu, der kommer frem i søgeren, når man trykker på det lille joystick bag på kameraet, hvorefter man indstiller ved at vippe joysticket. Desværre kan man ikke selv vælge ISO, hvis man fotograferer på fx lukkertidprioritet.
Da søgerluppen kan støttes mod ansigtet, bliver håndholdte optagelser stabile, godt bakket op af den effektive, optiske billedstabilisering. Lydenheden MA-400 med monteret mikrofon sender kameraet ud af balance, men den vil man nok også primært benytte, når kameraet er på stativ, og så er det uden betydning. En praktisk detalje er, at man kan skifte kameraets batteri, mens det er på stativ. Autofokus kan kobles fra, mens objektivet altid skal betjenes manuelt, hvilket uundgåeligt giver lidt ryk i billedet, hvis man zoomer manuelt under en videooptagelse. Blandt det omfattende medfølgende tilbehør er også en god modlysblænde.
Vores karakter er baseret på kameraets fotokvaliteter, som skuffer en del. Bedømt på videokvalitet, der er rigtig fin, havde den samlede karakter været 8,8.
Se den bedste pris lige nu
Conclusion
Til professionel videojournalistik giver XC15 rigtig god mening. En fleksibel løsning med god ergonomi til den ambitiøse entusiast.
Er fotokvalitet vigtig, så vælg et EOS-spejlrefleks, der under de rette forhold også kan tage flot video. Klarer sig bedst under ISO 3200 og skyder ikke raw.
Specifikationer
- Mærke
- Canon
- Mio. pixels
- 12
- Brændviddeforl./optisk zoom
- 10
- LCD-skærm
- 3
- Billeder/sekund
- 3
- Max. ISO
- 20000