Fujifilm X-E1

X-E1 er et rigtigt godt kamera, hvis du ikke er til action. Det henvender sig især til dem, der kan lide at tage sig god tid, og så er billedkvaliteten flot.

#Kamera #Fujifilm
8.4

Tidligere skulle man give langt mere for et Fujifilm-kamera med søger, men Fujifilm kører imidlertid i resten af 2014 et supertilbud på X-E1, der har elektronisk søger. Første gang, vi testede det, kostede det 6987 kroner, men det er nedsat markant, fordi afløseren X-E2 er kommet på markedet. De største forskelle er, at det nye og noget dyrere X-E2 reagerer lidt hurtigere, og skærmen er større, men ellers er forbedringerne i småtingsafdelingen, så X-E1 fremstår som et stærkt tilbud, så længe du ikke skal bruge kameraet til action. For der er det langsomt. Hver gang, du har taget et jpeg-billede i bedste kvalitet, indikerer et signal i søgeren, at der går et par sekunder, før billedet er gemt på kortet. Kameraet blokerer dog heldigvis ikke, og med et hurtigt SD-kort kunne vi optage 18 jpeg-filer i rap med seks billeder per sekund. En svaghed er, at skærmen kun er på 2,8 tommer og har 460.000 punkter. Til gengæld er kameraets søger med en opløsning på 2,4 mio. punkter en fornøjelse at arbejde med.

Designet er retro, og såvel kamera som kitoptikken er udført i flot metalfinish. Ved at stille lukkertiden på A og gøre det samme på blænden på objektivet, opnår man fuldautomatik. Holder man blænden på A og vælger en lukkertid manuelt, får man lukkertidsprioriteret automatik osv. Det er en smagssag, om det er mere besværligt at arbejde med end normalt programvalg, men til gengæld er hjulet til eksponeringskompensation yderst velplaceret lige under højre tommelfinger.

Mest til nørden

Fujifilms menusystem appellerer mere til nørden end begynderen. Autofokus er god og hurtig, fokuspunkterne dækker to tredjedele af billedfladen, og der er en praktisk knap på kameraets forside til at skifte imellem enkel, kontinuerlig og manuel fokus. Billedkvaliteten er til den forsigtige side, hvad angår farvemætning, men takket være en fremragende optik og meget lav billedstøj lander billedkvaliteten alligevel på et generelt højt niveau.
Det billigste sæt med en kitoptik på 18-55 mm fandt vi til 5686 kroner. Den relativt store prisforskel på kameraet med og uden optik skyldes, at objektivet er af den fremragende XF-serie i optisk og mekanisk topklasse. Der følger en god modlysblænde med objektivet.

Konklusion

X-E1 er et rigtigt godt kamera, hvis du ikke er til action. Det henvender sig især til dem, der kan lide at tage sig god tid, og så er billedkvaliteten flot.

Specifikationer

Mærke
Fujifilm
Mio. pixels
16,0
Brændviddeforl./optisk zoom
1,5x
LCD-skærm
2,8
Billeder/sekund
6,0
Max. ISO
25.600