Fujifilm X-M1

Fujifilms systemkameraer har markeret sig stærkt siden lanceringen i 2012, og systemet omfatter nu hele ti objektiver og tre eksterne blitz.

#Kamera #Fujifilm
8.6

Fujifilms systemkameraer har markeret sig stærkt siden lanceringen i 2012, og systemet omfatter nu hele ti objektiver og tre eksterne blitz. Alle de objektiver, vi har prøvet fra systemet, har været af meget fin kvalitet. X-M1 er systemets mellemklassemodel, der ikke har søger, men til gengæld den gode X-Trans-sensor fra topmodellerne. Billedchippen har intet anti-alias-filter, men vi registrerede ikke generende moiré på fotooptagelserne. Det er til gengæld tydeligt på video. Både kameraet, og ikke mindst objektivet, er udført i en meget lækker kvalitet. X-M1 er nemt at indstille takket være direkte knapper til alle væsentlige funktioner. Kameraet har to letbetjente indstillingshjul under højre tommelfinger. På det ene justeres blænde/lukkertid i forhold til hinanden, og det andet styrer eksponeringskompensationen. Desuden er det en fordel, at kitobjektivet når ud på det, der svarer til 24 mm vidvinkel. Kameraet er godt bygget med nydelige materialer i kunststof, men dog ikke metal. Ergonomien er fornuftig med små håndgreb for og bag på kameraet, og der er indbygget blitz. Skærmen på 3,0 tommer kan vippes fra lodret op til lodret ned, og den kan være svær at aflæse i solskin, men det er et generelt problem. Menusystemet er tydeligt, selv om det kan virke lidt overvældende, og det giver fine muligheder for at justere fx skarphed, kontrast og farver på jpeg.

Lavest støj

Kitoptikken er meget fin og skarp, og nok så vigtigt brillerer X-M1 ved at have nogle meget finkornede billeder. Når karakteren for billedkvalitet ikke ligger helt i top, skyldes det, at detaljegengivelsen er bedre fra andre kameraer, der byder på højere opløsning. Farvegengivelsen er neutral, men kan virke kold i direkte sammenligning med konkurrenterne. Hvidbalancen kan dog nemt brugertilpasses, og den farvemættede Velvia-indstilling er flot til landskabsfotos, men dog for kraftig til fx hudtoner. Der skal arbejdes med eksponeringskompensationen på motiver med høj kontrast, før de sidder i skabet. Videoens billedkvalitet imponerede os ikke, og da mikrofonen tilmed er vindfølsom og ikke kan suppleres med en ekstern, er X-M1 ikke specielt velegnet til seriøs videooptagelse. Vi fandt kameraet med den fine kitoptik XC 16-50mm til 5769 kroner.

Konklusion

X-M1 står stærkt blandt de små systemkameraer med finkornede bil­leder, men der er hård konkurrence fra spejlreflekser i samme prisklasse.

Specifikationer

Mærke
Fujifilm
Mio. pixels
16,0
Brændviddeforl./optisk zoom
1,5x
LCD-skærm
3,0
Billeder/sekund
5,6
Max. ISO
25.600