Fujifilm X30

Fujifilm har nu erstattet den optiske søger fra X20 med en glimrende elektronisk. Skærmen er større og er nu fleksibel, men sensorens opløsning har holdt sig på beskedne 12,0 mio. pixels.

#Kamera #Fujifilm
8.0

Vi havde forventet, at Fujifilm ville skrue op for opløsningen på efterfølgeren til X20, men X30 har den samme X-Trans cmos-sensor på 12,0 mio. pixels, og objektivet stammer helt tilbage fra X10. Til gengæld er det nemmere at bruge kameraet. Den optiske søger er erstattet af en glimrende elektronisk, og de 2,4 mio. punkter viser 100 procent af motivet, hvor den gamle optiske søger kun viste 85 procent. Skærmen er øget fra 2,8 til 3,0 tommer og er nu fleksibel. Både skærm og søger gengiver lys og farve præcist. Endnu en god ting er en ring inderst på objektivet. Den kan bruges til at ændre lukkertid og blænde, men ved et klik på en ny knap på forsiden, kan den nemt programmeres til at styre fx ISO, hvidbalance eller farvegengivelse.

For viderekommende

Sammen med Q-tasten, der giver adgang til de vigtigste funktioner, er den nye knap med til at kompensere for et lidt tungt menusystem. Ovenpå kameraet sidder et hjul med en velfungerende eksponeringskompensation. En fin detalje, der er bevaret fra forgængeren, er zoomringen på objektivet, samt at kameraet tændes ved at dreje zoomringen fra Off til 28 mm.

Billedkvalitetens akilleshæl er opløsningen på kun 12,0 mio. pixels. Fujifilm mener selv, at deres sensorteknologi skulle kompensere for det, men Photoshop fortæller en anden historie, når man zoomer ind på detaljerne. Eksponeringen er udmærket, men der skal arbejdes med tingene, og det gælder i endnu højere grad farvegengivelsen, der er et rent tag selv-bord, både hvad angår farvetone og mætning.

Objektivet er af meget høj kvalitet, og lysstyrken på F2.0, glidende til F2.8, gør X30 velegnet til diskret fotografering ved det forhåndenværende lys. Det er også en fordel, at kameraet, modsat X100-serien, overhovedet har zoom. Når det er sagt, skal man holde sig fra den højeste ISO-værdi på 12.800. Fra ISO 6400 og ned er kameraet dog absolut velfungerende.

Konklusion

Vi kan lide Fujifilm X30, fordi det er hurtigt og præcist at arbejde med, og fordi det leverer en rigtig fin billedkvalitet, der kun er begrænset af den beskedne opløsning. Objektivet leverer rigtig god skarphed i hele billedfladen. Det er et lækkert kamera, hvis man er til retro, men prisen er øget med næsten 25 procent i forhold til forgængeren.

Specifikationer

Mærke
Fujifilm
Mio. pixels
12,0
Brændviddeforl./optisk zoom
4x
LCD-skærm
3,0
Billeder/sekund
12,0
Max. ISO
12.800