Hasselblad X1D-50C

Det er et spændende træk, at giganten Hasselblad lancerer en helt ny serie af ­systemkameraer i mellemformat. Men er det mon lidt for tidligt?

af Gearguiden #Kamera #Hasselblad
8.6

Hasselblad X1D-50C oser af kvalitet. “Handmade in Sweden” står der indgraveret i det lækre, matte metal, og kameraet ligger fint mellem hænderne, uanset hvilket af de indtil videre fire XCD-objektiver du vælger. Med en brændviddeforlængelse på 0,79x svarer de til 24 mm, 35 mm, 71 mm og 95 mm, og flere optikker er på vej. De har centrallukker, og det betyder, at du har blitzsynkronisering helt ned til 1/2000 sekund. Objektiverne er af fin mekanisk og optisk kvalitet, dog er bokehen, altså baggrundssløringen, lidt kantet.

Ikoner og tekst på kameraets faste, berøringsfølsomme skærm på 3,0 tommer er tydelige, og den meget anderledes brug af de 11 knapper og to indstillingshjul for og bag vænner man sig utvivlsomt til. Indstillingshjulet til automatik på oversiden kan med et tryk sænkes ned i kameraet, så man ikke ved et uheld ændrer indstilling. Det er praktisk, men at kameraet er 7,5 sekunder om at starte op er til gengæld ikke i orden. Søgeren er stor og god, og både den og skærmen viser billederne præcis, som de bliver.

Helt usædvanligt er kameraet primært beregnet til raw. Hver raw-fil fylder 105 MB. Du kan skyde raw eller raw + jpeg, men ikke kun jpeg. Jpeg-opløsningen er fast 12,8 mio. pixels, og Hasselblad advarer om, at jpeg nedsætter kameraets hastighed. Jpegs er finkornede til og med ISO 6400. Farverne står godt, mens eksponeringen skal holdes i ørerne. Derfor er det irriterende, at eksponeringskompensationen hopper tilbage på 0 efter hvert billede. Vi sad tilbage med indtrykket af, at X1D er kommet en anelse tidligt på markedet. En stor firmware-opgradering er annonceret, og den strammer forhåbentlig op på reaktionstider, batteriholdbarhed og andre børnesygdomme.

En god ting ved X1D er, at det på den ene side er mindre end et full-frame dslr, og på den anden side har det en mellemformatsensor på 33x44mm.  Det er nemt at have med, og du kan sagtens bruge det også uden stativ. Jo, 105mb rawfiler gør indhug på hukommelseskortet, men kameraet har til gengæld også plads til to SD-kort. Video kan optages i fuld HD, og kameraet har gps. Hasselblads største udfordring er, at Fujifilm GFX er et mere alsidigt kamera med ligeså god billedkvalitet til en markant lavere pris på huset. Objektiverne koster stort set det samme. De klassiske, analoge Hasselblad’er var også langt dyrere end deres japanske konkurrenter, og var alligevel gennem et halvt århundrede det foretrukne professionelle kamera for studiefotografer, landskabsfotografer, arkitekturfotografer, portrætfotografer, og for den sags skyld også fotoentusiaster, der aftog halvdelen af produktionen. Med sin fornemme billedkvalitet, og en solid firmwareforbedring, har Hasselblad X1D en gode odds for at føre den arv videre.

Se den bedste pris lige nu

Conclusion

De 105 MB store raw-filer rummer et væld af detaljer og et enormt dynamisk omfang, og X1D er, som alt andet Hasselblad, lækkert kram.
Vores X1D havde en del svagheder, blandt andet reaktionstider, som en annonceret stor firmware-opgradering forhåbentlig løser.

Specifikationer

Mærke
Hasselblad
Mio. pixels
51,3
Brændviddeforl./optisk zoom
0,79
LCD-skærm
3
Billeder/sekund
2,3
Max. ISO
25600