Leica CL

Leica CL er et kompakt systemkamera med indbygget søger og udskifteligt objektiv. Retrokameraet byder på fine nye funktioner, men kan det retfærdiggøre den høje pris?

af Gearguiden #Kamera #Leica
8.4

Leica CL blev oprindeligt introduceret i 1973 som det mindste analoge kamera, der var kompatibelt med objektiverne til den legendariske M-serie af målesøgerkameraer. Det nye Leica CL er naturligvis digitalt. Det har en APS-C-sensor på 24,1 mio. pixels, der deler objektiver med Leicas TL-kameraer. Det nye CL er mere klassisk Leica end TL-modellerne, og så har det ikke mindst en indbygget elektronisk søger, der er tilbehør hos TL.

Kameraets ydre er mere elegant end ergonomisk korrekt. Der er ikke meget at gribe i med højre hånd, og kamerahuset er glat. Når man lærer knapperne at kende, er de fire knapper på bagsiden og to hjul på toppen fine til basale indstillinger. Kameraets menu er i øvrigt ret simpel, og Leica har stadig ikke fået oversat den til dansk. Skærmen på 3,0 tommer er ikke fleksibel, og den har en meget primitiv berøringsstyring, men den gengiver lys og farve korrekt. Den er uegnet til live-view-søger, da der ligger en bjælke med eksponeringsdata i top og bund, som generer, når man komponerer. Oven på kameraet er et lille infopanel på 8 x 15 mm, hvor man kan se blænde og lukkertid. Søgeren er stor, skarp, kontrastrig og farvekorrekt, så den er uvurderlig. Leica CL har hverken indbygget blitz, billedstabilisering eller sensorrens.

Eksponering og farvegengivelse er meget fin. I svagt lys anes kornene fra ISO 6400. De reducerer gradvist billedkvaliteten fra ISO 12.500 op til maksimale ISO 50.000. Objektiverne er fremragende. I et sæt med Vario-Elmar-T 18-56mm F3.5-5.6 ASPH koster CL 28.495 kroner. Sony Alpha6500 med et tilsvarende ZEISS-objektiv er på flere punkter bedre, og prisen er til sammenligning kun 18.295 kroner.

Se den bedste pris lige nu

Conclusion

Søgeren er virkelig god, og sammen med den meget fine eksponering og den fine optiske kvalitet er det en fornøjelse at bruge Leica CL.
Skærmen på 3,0 tommer er uegnet som søger, da den maskes af med sorte bjælker i top og bund. Prisen er høj i denne klasse.

Specifikationer

Mærke
Leica
Mio. pixels
24,1
Brændviddeforl./optisk zoom
1,5
LCD-skærm
3,0
Billeder/sekund
10,0
Max. ISO
50.000