Leica SL

Så er Leica klar med et systemkamera med full-frame-sensor. Vi har prøvet det sammen med det nye objektiv med autofokus.

#Kamera #Leica
8.2

Leica SL er en interessant nyhed på flere fronter. Det er Leicas første spejlløse full-frame-kamera med autofokus, og det vil sikkert glæde en del fotografer i liebhaversegmentet. Med Leicas legendariske M-serie har man altid været tvunget til at fokusere manuelt, hvilket kræver ekstrem øvelse, hvis man skal kunne konkurrere med selv den sløveste autofokus i et billigt kamera.
SL lanceres med objektivet Leica Vario-ELMARIT-SL 24-90mm F2.8-4 ASPH. Objektivet tegner knivskarpt og har indbygget billedstabilisering, som dog skal aktiveres i kameraet. Kamerahuset er skabt af én massiv aluminiumsblok og vejer 847 gram, mens objektivet vejer hele 1140 gram. Udstyret giver altså nemt ømme skuldre eller nakkemuskler, og til sammen koster kamerahus og objektiv 88.000 kroner. En vild pris, når man fx får kraftig støj allerede ved ISO 6400.
Leica lover, at autofokussen er blandt verdens hurtigste, hvilket vi dog ikke helt kan genkende. Især i svagt lys kom den på hårdt arbejde. Et nyt objektiv, der skulle øge hastigheden, er på vej.
Kameraet har 49 fokuspunkter, som enten kan vælges med et punkt på den berøringsfølsomme lcd-skærm eller ved, at man benytter det lille joystick.
Kameraets elektroniske søger, som har en opløsning på hele 4,4 mio. punkter og en forstørrelsesgrad på 0,8x, er helt suveræn. Søgeren opdateres med 60 billeder i sekundet, og den gengiver den valgte eksponering helt præcist.

Såvel kamera som objektiv er vejrbestandige og kan modstå både en støvsky og en regnbyge. Leicas designere elsker minimalistisk design, og lige så smukt kameraet er, ligeså irriterende er det, at man kun har fire knapper til sin rådighed. Desuden er knapperne programmérbare og har derfor ingen ikoner, så det tager lang tid, før man føler sig hjemme. Knapperne leder i øvrigt ind i kameramenuen på forskellige måder, der også kræver en del tilvænning.
Leica SL er på mange måder en forening af T- og Q-serien. Fra Q-serien stammer billesensoren på 24,0 mio. pixels, som dog med Leica SL er uden low pass-filter. Dette betyder i samspil med det glimrende objektiv, at billederne fremstår knivskarpe. En opløsning på 24,0 mio. pixels er ikke specielt imponerende i dag. Tanken fra Leicas side er formentlig, at billederne dermed kan håndtere billedstøj bedre, når der ikke skal presses så mange billedinformationer ned på sensoren. Det gode ved Leica SL er, at kornene ligner de analoge korn. Det dårlige er, at kornene ses ganske tydeligt ved ISO 6400. Her klarer topmodellerne fra Canon og Nikon sig langt bedre.
Farvegengivelsen i jpeg er ganske forsigtig, og især hudtonerne bliver lidt for magentafarvede efter vores smag. At dvæle for længe ved jpeg-kvaliteten er som at dvæle ved, at en Porsche ikke kan køre 250 km/t i første gear. Leica benytter raw-formatet DNG, hvilket kan håndteres af stort set alle programmer, og her er kvaliteten virkelig god – især hvis man skruer lidt op for farvemætningen. Kameraet kan sagtens benyttes til action, da man kan optage 11 billeder per sekund med brug af kontinuerlig autofokus.
Leica SL kan med diverse adaptere benytte op til 136 forskellige Leica-objektiver, og til foråret kommer der to nye SL-objektiver med brændvidder på henholdsvis 90-280 mm og 50 mm. Videofotografer vil helt sikkert også føle sig fristet af Leica SL, som kan optage i 4K med 24 billeder per sekund.
Til guideguiden

Konklusion

Kameraet har den bedste elektroniske søger, vi endnu har set. Den er knivskarp, opdateres lynhurtigt og viser den aktuelle eksponering helt naturtro.
Selv hardcore minimalister vil blive irriterede over de alt for få knapper og det besværlige menusystem. Er desuden tungt og som vanligt også dyrt.

Specifikationer

Mærke
Leica
Mio. pixels
24,0
Brændviddeforl./optisk zoom
1
LCD-skærm
3,0
Billeder/sekund
11
Max. ISO
50000