Nikon 1 J2

Automatikken er særdeles sikker. Eksponering rammes usædvanligt godt, og farvegengivelsen er nydelig. Korn begynder først at genere på ISO 3200.

#Kamera #Nikon
8.2

Nikon traf et par svære beslutninger, da de planlagde 1-systemet. CX-sensoren er markant mindre end konkurrenternes, og tilsvarende giver den lave opløsning på 10,0 mio. pixels testens dårligste detaljegengivelse. Det gør kameraet nemt at kritisere, men der er også grund til at spørge sig selv, om man overhovedet har brug for de sidste detaljer. Er svaret nej, byder Nikon på testens billigste kamera, og nok så vigtigt betyder den lille sensor, at objektiverne også kan gøres små. Det objektiv, der svarer til en tele på 70-300 mm, er fx mere end to cm kortere end til det tilsvarende Olympus-objektiv. Det er desuden lettere. Design spiller en stor rolle i kameraet, og det er gået ud over ergonomien. Man har ikke et godt greb om det glatte kamera. Så skal man vælge Nikon 1 V2 i stedet, som både har greb og søger. Det har desuden en opløsning på 14,2 mio. pixels, men koster 2500 kroner ekstra. Selv om J2 er lille, er det en fordel, at der er indbygget blitz. Den lyser billedfladen helt jævnt op. Menusystemet er enkelt, tydeligt og nemt at arbejde med. Objektiverne fylder minimalt, når kameraet ikke er i brug.
 

Sikker eksponering

Automatikken er særdeles sikker. Eksponering rammes usædvanligt godt, og farvegengivelsen er nydelig. Korn begynder først at genere på ISO 3200. Kameraets autofokus er oftest præcis og hurtig, men den lader også lidt for mange uskarpe billeder slippe igennem. Det medfølgende objektiv på 10-30 mm fortegner en del, og det er desværre ikke muligt at indstille kameraet til at kompensere for det i optagelsen. Detaljegengivelsen er testens svageste, men ubeskårne billeder kan bære at blive printet i A4. Kitobjektivet har ikke motorzoom, og det er derfor svært at zoome helt jævnt ved videooptagelse. Full HD-video optages for øvrigt i en udmærket kvalitet. Den indbyggede mikrofon er noget vindfølsom, og ekstern mikrofon kan desværre ikke tilsluttes. Nikon 1 J2 fås i farverne sort, hvid, sølv, rød, orange og pink. Objektiverne har en matchende farve.

Konklusion

Nikon ligger sidst med sensorstørrelse og antal pixels, men leverer alligevel en imponerende billedkvalitet. Detaljegengivelsen kunne dog være bedre.

Specifikationer

Mærke
Nikon
Mio. pixels
10
Brændviddeforl./optisk zoom
2,7x
LCD-skærm
3
Billeder/sekund
10
Max. ISO
6400