Nikon 1 J3

Nikon 1 J3 er nyeste model i Nikons 1-serie. Det er et action kamera, som skyder 15 billeder i sekundet og har et af markedets hurtigste autofokussystemer. Til gengæld er brugervenligheden langt fra i top.

#Kamera #Nikon
8.2

Nikon har oplevet en solid medvind blandt forbrugerne med deres 1-serie, hvor især den første model Nikon 1 J1 fra 2011 er gået som varmt brød blandt fotofolket i Europa. Nikon hviler dog ingenlunde på laurbærrene, og blot syv måneder efter de lancerede J2, kommer nu J3. I forhold til J2 er opløsningen hos J3 hævet fra 10,1 til 14,2 mio. pixels, og på mange måder minder J3 mere om storebroren V2, dog uden dennes elektroniske søger og mere kantede kamerahus. J3 har et strømlinet design, hvor især modellen i børstet aluminium er indbydende. Som i de øvrige kameraer i 1-serien har J3 også en cmos-sensor i CX-format, og her er brændviddeforlængelsen på 2,7x.
 

Skyder i høj fart

Billedsensoren måler 13,2 x 8,8 mm, og den er derfor omkring fire gange så stor som de sensorer, der sidder i almindelige kompaktkameraer. Til sammenligning har fx Four Thirds-kameraerne en billedsensor, der er dobbelt så stor som J3, og billedstøj kan desværre allerede anes ved ISO 200 hos den nye model.

J3 bygger trofast videre på 1-seriens flair for action. Kameraet kan skyde 15 billeder i sekundet med i alt 22 billeder i træk, hvor man her også kan benytte den kontinuerlige autofokus. Det er fremragende og betyder, at man kan fange næsten alle trin i en bevægelse, hvor der er fart og action involveret.


Kameraets hybride autofokus er ganske unik for 1-serien, da den både benytter fasedektende og kontrastbaseret autofokus. J3 har 135 fokuspunkter, som kan vælges manuelt, men kameraet bestemmer selv, hvornår det skifter mellem de to fokussystemer. Fasedekterende fokusering bruges til motiver med masser af lys, mens den kontrastbaserede autofokus tager over i svagt lys.

Autofokus er hurtig og effektiv i dagslys, men også i svag belysning bakker den fornuftigt op. Man kan tilmed presse kameraet til at tage hele 60 billeder per sekund, men her er det dog ikke muligt at anvende den kontinuerlige autofokus. Endnu en fordel for action fotografen er programmet Smart-billedvælger, hvor kameraet tager 20 billeder ved et enkelt tryk på udløserknappen og derefter kun gemmer de fem skarpeste og bedst komponerede billeder.
 

Flot kontrast

Generelt er billedkvaliteten fornuftig, farvegengivelsen er forsigtig, mens kontrasten er flot under alle lysforhold takket været Nikons velfungerende D-lighting. Når man tager det kompakte og sammenklappelige kit-objektiv i betragtning, er vi også ganske imponerede over skarpheden, mens vi omvendt vil foreslå, at man slår kameraets støjreduktion fra, hvis man benytter ISO 1600 og ISO 3200, da støjreduktionen her udvisker skarphed og billeddetaljer.

J3 har få genvejsknapper, og man bliver ikke ligefrem opfordret til at gå på nysgerrig opdagelse i menuen. Faktisk er J3 et kamera, som lettere arrogant vender ryggen til den garvede fotoentusiast. Hverken P, S, A eller det manuelle program har fået plads på programhjulet, selv om hjulet på ingen måde er overtegnet med funktioner. Derfor skal man i menuen for at finde de halv- og fuldautomatiske programmer, og der er også her, man efter længere tids søgen finder ISO-indstillingen. Det er ret uforståeligt, at Nikon, som i årtier har serviceret branchens mest krævende fotoentusiaster og professionelle fotografer, har valgt en brugerflade, som er så rodet og ulogisk opbygget.

Nikon skal have ros for samspillet mellem video og fotos. Her kan man optage video i Full HD i en opløsning på 1920 x 1080 pixels med 30 billeder per sekund og skyde billeder samtidig uden at afbryde videooptagelsen. Man kan også skyde videooptagelser, som er velegnet til slowmotion-visning med 400 billeder per sekund i en opløsning på 640 x 240 pixels.

Et andet sted, hvor Nikon forstår at yde fin opbakning er, når det gælder udbuddet af objektiver til 1-systemet. Her er i dag et bredt sortiment, som dækker vidvinkel og tele.

Konklusion

Med 15 fotos per sekund, 135 autofokuspunkter og en hårdarbejdende hybrid autofokus er Nikon 1 J3 et hurtigt systemkamera, som yder fuld støtte, når der skal skydes fart og action. Billedkvaliteten er fornuftig med klare farver og en velafbalanceret kontrast. Det er dog ikke brugervenligt, at man skal i menuen for at vælge simple programmer og funktioner.

Specifikationer

Mærke
Nikon
Mio. pixels
14,2
Brændviddeforl./optisk zoom
2,7
LCD-skærm
3
Billeder/sekund
15
Max. ISO
6400