Nikon 1 J4

J4 tilhører 3. generation af Nikons spejlløse 1-serie og byder på en nyudviklet hybrid-autofokus. Billedsensoren er dog mindre end konkurrenternes, hvilket skaber visse problemer.

#Kamera #Nikon
8.5

Ti forskellige kameraer findes der nu i Nikons 1-serie, hvis første model V1 så dagens lys tilbage i 2011. En anelse overraskende har Nikon insisteret på at holde fast i deres CX-billedsensor, som måler 13,2 x 8,8 mm, hvilket er lige godt halvdelen af, hvad konkurrenternes Micro Four-Thirds-sensorer måler og knap en fjerdedel af Nikons DX-sensorer.

J4 er et markant skridt frem i forhold til forgængeren J3. Designet er blevet mere strømlinet, sensoren er ny, ligesom opløsningen er hævet fra 14,2 til 18,2 mio. pixels. Mest revolutionerende er dog den nye hybride autofokus, som har 171 fokuspunkter, hvor de 105 er fasedekterende punkter, mens de resterende punkter er kontrastbaserede. Det gør det lettere at fange alle typer af motiver.

60 fotos per sekund

Netop autofokus er en af kameraets forcer, især når man benytter kontinuerlige optagelser, hvor man kan skyde hele 20 billeder i sekundet i fuld opløsning eller vanvittige 60 billeder per sekund, hvis man kan leve med, at autofokus fastfryses fra og med det første billede.
Vi testede med kitobjektivet Nikkor 10-30mm F3.5-5.6, og især i teleområdet havde vi problemer med at stille skarpt, når vi valgte fokuspunkt via den berøringsfølsomme skærm.

Objektivet har en elektrisk zoom, og når man først har vænnet sig til den, er den lynhurtig og ganske lydløs, hvilket er fint til især videooptagelser, hvor Nikon 1 J4 er et af de absolut bedste kameraer i sin klasse. Man kan optage video i Full HD i opløsningen 1920 x 1080 pixels med 60 billeder i sekundet. Alternativt kan man optage i slowmotion med 120 billeder per sekund eller i superslowmotion med 1200 billeder per sekund dog i en ret beskeden opløsning på 416 x 144 pixels.
J4 har indbygget wi-fi, og med Nikons Wireless Mobile Utility app kan man overføre sine billeder til smartphone og fjernstyre kameraet fra telefonen. Den trådløse opsætning foregår dog ikke helt gnidningsløst, og både Panasonic og Olympus har bedre integration og en mere udviklet app end Nikon. Nogle fotografer vil sikkert også savne indbygget gps, ligesom man ikke kan montere en ekstern søger.

Indviklet menu

Det var en ret forvirrende oplevelse at navigere rundt i kameraets menusystem. Der er kun ganske få knapper, og det kræver adskillige tryk på en knap og en tur ned i flere ulogiske undermenuer, før man finder fx det blændeprioriterede A-program. Det er lettere at få adgang til de kreative funktioner, som er ganske intuitive at benytte, da man via et elektronisk hjul på skærmen kan skrue op og ned for farvetoner og kontrast, mens man på skærmen ser effekterne, før man tager billedet.
Billedkvaliteten er ganske flot, hvor detaljegrad og skarphed imponerer ved lave ISO-værdier. Nikon J4 har en høj opløsning på 18,2 mio. pixels, hvilket sammen med den forholdsvis lille billedsensor nemt burde kunne få fatale følger, når man skruer op for ISO-tallet. I praksis er billedkvaliteten dog rigtig flot indtil ISO 1600, hvor de første korn kommer til syne.

Ønsker man at få adgang til at benytte Nikons knap 80 digitale objektiver, som de indtil nu har produceret til deres spejlreflekskameraer, kræver det, at man investerer i fatningsadapteren FT-1, der fås for 1559 kroner.
Har man hang til undervandsfotografi, står Nikon rigtig stærkt, og her finder man både et undervandshus, en ekstern blitz samt et LED-lys, som selvfølgelig også kan benyttes til fx videooptagelser på landjorden.

Kameraet har en indbygget blitz med et ledetal på beskedne fem, hvilket angiver en behersket lysstyrke, der kunne være bedre. J4 sikrer sin kompakte størrelse ved at lagre fotooptagelserne på et lille microSD-kort. Desværre er der ikke indbygget billedstabilisering. Det er vigtigt at tage i betragtning, når man skal vælge objektiv, som derfor gerne må rumme indbygget billedstabilisering for at minimere risikoen for rystede fotos i fremtidige optagelser.

Konklusion

Nikon 1 J4 lægger skarp afstand til sin forgænger J3. Det stilfulde og spejlløse systemkamera har indbygget wi-fi, en stærk hybrid autofokus med 171 fokuspunkter, og så kan man skyde hele 60 billeder i sekundet i fuld opløsning. Brugervenligheden lader dog en del tilbage at ønske, ligesom billedkvaliteten falder betragteligt, når man kommer over ISO 800. Menuen er samtidig indviklet.

Specifikationer

Mærke
Nikon
Mio. pixels
18,2
Brændviddeforl./optisk zoom
2,7x
LCD-skærm
3,0
Billeder/sekund
60
Max. ISO
12.800