Nikon 1 S1

Nikon 1 S1 er testens mindste og letteste, da Nikons objektiv i modsætning til Pentax’ kan klappes sammen. Svagheden ved designet er, at det lille, glatte kamera uden håndgreb har testens ringeste ergonomi.

#Kamera #Nikon
8.2

I Nikons serie af systemkameraer har V-serien elektronisk søger, mens J-serien fra starten var den mindre, lettere og billigere model uden søger. S-serien er en ny og mere forenklet version af J med en noget lavere opløsning på både sensor og skærm. Til gengæld er den hele tusinde kroner billigere og matcher således prismæssigt ærkerivalen Canon.

Nikon valgte med sine systemkameraer at gå ned til en sensorstørrelse på en tomme, hvilket svarer til de bedste kompaktkameraer. Det tager hele 60 billeder per sekund og har den korteste lukkertid på kun 1/16.000 sekund.


S1 er ikke kompatibelt med Nikons blitz, men der fås en FT1-adapter til 1683 kroner, der gør det muligt at bruge spejlrefleksobjektiver på kameraet. S1 er testens mindste og letteste, da Nikons objektiv i modsætning til Pentax’ kan klappes sammen. Svagheden ved designet er, at det lille, glatte kamera uden håndgreb har testens ringeste ergonomi. Modellen er bedst egnet til dem, der foretrækker at indstille kameraet én gang for alle og køre med fast indstilling. Der er meget få knapper, og menuen er testens mest ulogiske. ISO-indstillingen er eksempelvis gemt af vejen som et underpunkt til menuen. Et andet minus er, at vi savner at kunne optage raw og jpeg samtidig. Kitoptikken på 11-27.5 mm har ikke billedstabilisering, og vidvinkel svarer til beskedne 30 mm. S1 kan med adapter gøres wi-fi-kompatibel.
 

Imponerende billeder

I betragtning af kameraets lille sensor tager det flotte billeder. Jpeg-billeder ser ud af noget med høj farvemætning og ganske megen skarphed. Vi bemærker dog også, at Nikon har markedets absolut laveste opløsning. Det ses på detaljegengivelsen, eksempelvis på billederne af farveblyanterne på sidste side, der er et lille udsnit af et større billede.

Objektivet fungerer godt med fin skarphed helt ud i hjørnerne. S1 har testens kraftigste korn omkring ISO 400, men ligger i øvrigt pænt i betragtning af kameraets små pixels. Eksponeringen er sikker, men det kan være svært at vurdere på kameraets skærm, om der skal gives eksponeringskompensation. Videokvaliteten er god med fine detaljer og pæne farver, men når man panorerer, ses der striber. S1 fås i sort, hvid, sølv, kaki og pink.

Konklusion

Nikon 1 S1 henter imponerende billedkvalitet trods den lave opløsning, men kameraet er en kamp at indstille, og ergonomien er testens ringeste.

Specifikationer

Mærke
Nikon
Mio. pixels
10,0
Brændviddeforl./optisk zoom
2,7x
LCD-skærm
3,0
Billeder/sekund
60,0
Max. ISO
6400