Nikon 1 S2

Nikon er flittige til at opdatere deres serie af spejlløse systemkameraer. S2 er den nyeste og billigste model. Alligevel får man funktioner som ellers er forbeholdt dyrere kameraer.

#Kamera #Nikon
8.1

Med lanceringen af tredje generation af Nikons spejlløse systemkameraer med udskiftelige objektiver findes der nu ti kameraer i serien. S2 er den billigste model i det nye felt, som også tæller det semiprofessionelle V3 og undervandskameraet AW1. Modsat V3, J4 og AW1 har S2 ikke indbygget wi-fi, hvilket, vi synes, er et underligt sted at neddrosle ambitionerne, da kameraet med sit smarte design og iøjnefaldende pangfarver primært henvender sig til unge peg-og-skyd-fotografer, som er online i de fleste af døgnets 24 timer. Ønsker man at benytte kameraet trådløst, kan man dog anskaffe sig den trådløse adapter WU-1a, som koster 349 kroner. Den monteres på kameraet via et mini-usb-stik. Indbygget gps må man også undvære, ligesom S2 modsat V3 og J4 ikke har berøringsfølsomskærm. Det betyder, at man må jonglere en del med både det enlige indstillingshjul og de små knapper, før man får adgang til eksempelvis det blændeprioriterede program, A, og ISO-værdierne. I det hele taget er vi forundret over, at en så rutineret kameraproducent som Nikon vælger et så ulogisk menusystem, som tilfældet er her. De spejlløse konkurrenter fra Sony og Samsung har en brugerflade, der er meget nemmere at gå til.

Lynhurtig autofokus

Med S2 har Nikon bibeholdt deres CX-billedsensor, som måler 13,2 x 8,8 mm, hvilket er lige godt halvdelen af, hvad konkurrenternes Micro Four-Thirds-sensorer måler og knap en fjerdedel af en APS-C-sensor. S2 kan skyde imponerende 20 billeder per sekund med kontinuerlig autofokus, mens vi er helt oppe på 60 billeder, hvis man lader autofokussen køre med fast indstilling. Kameraets hybridfokus har hele 135 individuelle fokuspunkter, hvoraf de 73 er fasedekterende punkter placeret i midten af fokusområdet, mens de resterende er kontrastbaserede. De fine specifikationer mærkes i praksis, da stort set alle fotos bliver skarpe med det kit-objektiv på 11-27,5 mm, vi benyttede. Det dækker området 30 til 75 mm. Netop kitobjektivet har en lysstyrke på F3.5-5.6, og det er et af de billigste og mindst robuste af 1-seriens 13 objektiver. Modsat mange af de andre objektiver er zoomen her manuel, ligesom objektivet skal foldes sammen, når man slukker kameraet. Ønsker man at anvende Nikons portefølje af objektiver til deres spejlreflekskameraer, skal man anskaffe sig adapteren FT-1 til 1560 kroner.
Med Nikon 1 S2 kan man optage video i Full HD i opløsningen 1920 x 1080 pixels med 60 billeder i sekundet, hvor lyden er i stereo. Alternativt kan man optage i super slowmotion med 1200 billeder per sekund, men her er opløsningen beskedne 320 x 120 pixels.

Kvaliteten af stillbilleder er også ganske fornuftig, så længe man holder sig under ISO 800. Farverne er klare og en anelse kølige, mens kontrasten er velafbalanceret under alle lysforhold. Støjreduktionen er virkelig effektiv. Desværre betyder det, at billeder taget fra ISO 800 og derover savner både skarphed og detaljer. Funktionen Kreativ Palet er ganske god, da man her under optagelse kan justere farverne ved hjælp af indstillingshjulet bag på kameraet og med det samme få syn for sagen på lcd-skærmen.
Kameraet har en indbygget blitz med en rækkevidde på blot fem meter, og den egner sig derfor bedst som udfyldningslys til fx portrætter.

Fint ekstraudstyr

Er man vild med undervandsfotografi, står Nikon rigtig stærkt, og her finder man som ekstraudstyr både et undervandshus, en ekstern blitz samt LED-lamper, som selvfølgelig også kan benyttes til videooptagelser på land. Kameraet benytter microSD-kort, og da S2 hverken har indbygget billedstabilisering i kameraet eller i kitobjektivet, skal man være klar over, at man bør benytte stativ, så snart mørket sænker sig, hvis man ønsker skarpe billeder.

Konklusion

S2 er det billigste kamera i Nikons spejlløse 1-serie. Kameraet har en lynhurtig og præcis autofokus, som sørger for, at man kan skyde 20 billeder per sekund med kontinuerlig autofokus og 60 fotos uden. Billedkvaliteten er ret fin, så længe man holder sig under ISO 800 og skyder i dagslys. Støjreduktionen nedsætter detaljegraden fra ISO 1600. Vi savner indbygget wi-fi. Menuen er besværlig.

Specifikationer

Mærke
Nikon
Mio. pixels
14,2
Brændviddeforl./optisk zoom
2,7x
LCD-skærm
3,0
Billeder/sekund
60
Max. ISO
12.800