Nikon 1 V2

Anden generation af topmodellen i Nikons succesfulde 1-serie er et rendyrket action kamera, der kan skyde 60 billeder i sekundet i fuld opløsning. Og så har det en rasende hurtig autofokus.

#Kamera #Nikon
8.2

Nikon har oplevet en herlig medvind og et fremragende salg, efter at de i 2011 lancerede deres kompakte 1-serie. En kameraserie, hvor Nikon for alvor fik taget kampen op med systemkameraerne fra Olympus, Samsung og Sony. V2 hedder den nye topmodel, som er en voldsom opgradering i forhold til forgængeren V1. Opløsningen er nemlig hævet fra 10,1 til 14,2 mio. pixels. Også kameraets ergonomi og design har fået en overhaling, så der nu er et dybere fingergreb og flere indstillingshjul. Fotoentusiasten vil sætte pris på forbedringerne, selv om ergonomien stadig ikke virker overbevisende, da især fingergrebet er for dybt, mens designet er for firkantet og klodset efter vores smag her på redaktionen. Derimod er det fint, at kameraets forside har fået en magnesiumlegering samt en robust gummibeskyttelse der, hvor man holder med fingrene.
 

Lammetæver dit spejlrefleks

Under motorhjelmen byder V2 imidlertid på flere imponerende funktioner. Først og fremmest sørger den dobbelte billedprocessor for, at V2 kan skyde med en hastighed på 60 billeder i sekundet i fuld opløsning med maksimalt 40 billeder i træk, hvis man kører uden kontinuerlig autofokus. Ønsker man hjælp fra den kontinuerlige autofokus, kan V2 optage 15 billeder i sekundet stadig i fuld opløsning og her med 45 billeder i træk. Action fotografen kan også få hjælp af en hybridautofokus, som skifter mellem fasedetekterende og kontrastbaseret autofokus, hvor den første er den hurtigste og benyttes, når der er rigeligt med lys. Kameraet vælger selv, hvilken fokusmetode som passer til de givne lysforhold, og i praksis er vi virkelig imponerede over både tempo og præcision. Et anerkendende nik får Nikon også for sine 135 individuelle fokuspunkter, som alle kan vælges manuelt. Her kan selv de mest professionelle spejlreflekskameraer godt pakke sammen.

Med 1-serien præsenterede Nikon en ny billedsensor, som måler 13,2 x 8,8 mm. Sensoren findes også i V2, og den er dobbelt så stor som de billedsensorer, der sidder i mange kompaktkameraer, mens systemkamerakonkurrenterne typisk har en Four Thirds-sensor, som er dobbelt så stor som V2s. På trods af den relativt beskedne sensorstørrelse har Nikon alligevel valgt at give V2 en opløsning på 14,2 millioner pixels. Desværre er billeddetaljerne uldne, mens farverne er for kølige og savner mætning. I modlys viser eksponeringen svaghedstegn, mens billedstøj først dukker op fra ISO 1600. Det medfølgende og sammenklappelige kit-objektiv på 10-30 mm tegner forbavsende skarpt, mens man dog også ser en del fortegning. Brændviddeforlængelsen er på 2,7x.
 

God elektronisk søger

Lcd-skærmen er på 3,0 tommer og har en opløsning på 921.000 pixels. Skærmen er skarp og tydelig, men fotografer med spejlreflekserfaring vil helt sikkert benytte sig af kameraets elektroniske søger, som gengiver motivet 100 procent, og som også har indbygget øjensensor. To kreative programmer er også et plus med V2. Med programmet Smart-billedvælger tager kameraet 20 billeder i træk, hvorefter kun de fem skarpeste gemmes. Med programmet Langsom-visning optages der 40 billeder i træk, som man bagefter kan afspille i slowmotion.

Konklusion

Med 60 billeder per sekund og sin lynhurtige autofokus med 135 punkter er Nikon 1 V2 et oplagt kamera til action fotografen. Kameraet rummer flere spændende og kreative programmer, og så tilbyder V2 også en fin manuel kontrol. Billedkvaliteten måtte dog gerne rumme flottere detaljer og en varmere farvegengivelse.

Specifikationer

Mærke
Nikon
Mio. pixels
14,2
Brændviddeforl./optisk zoom
2,7x
LCD-skærm
3
Billeder/sekund
60
Max. ISO
6400