Nikon COOLPIX A1000

Nikon forsøger med deres nye lommekamera med både elektronisk søger og raw at komme de krævende entusiaster i møde. Men der er desværre langt igen.

af Gearguiden #Kamera #Nikon
8.1

Nikon COOLPIX A1000 er Nikons nyeste lommekamera med kraftig zoom. Det afløser A900, og der er tale om et kraftigt hop i funktioner og indstillingsmuligheder. Kameraet klarer 4K-video, har fået en elektronisk søger, og den berøringsfølsomme skærm er blevet mere fleksibel. Desværre indfrier ambitionerne ikke forventningerne. Det er fint, at man nu kan skyde i raw-format, men det tager tid, før bufferen er tømt. Når vi skød serieoptagelser med både jpeg og raw, blev det kun til fem billeder i en serie, før kameraet gik i sort. Det tog 17 sekunder, før kameraet var klar igen.
Et af kameraets store fortrin er den optiske zoom på 35x, der svarer til 24-840 mm, hvilket er en del at have med i lommen. Desuden er der en særlig knap, som også findes på Nikons større zoomkameraer. Den hjælper til hurtigt at zoome ud og tilbage igen, hvis man har brug for at orientere sig i landskabet, når man har zoomet ind på et fjernt motiv. Den er en god hjælp.
Billedkvaliteten er generelt ikke særligt opløftende. Som med andre kameraer med en forholdsvis lille billedchip skal man ikke regne med fantastisk detaljegengivelse – heller ikke med raw. Det kniber med skarphed, selv på mindre blændeåbninger. Lysfølsomheden er hævet fra ISO 1600 på forgængeren til ISO 6400, men støjen er tydelig fra ISO 1600. Ved ISO 3200 tager støjreduktionen voldsomt fat. ISO 6400 vil vi ikke anbefale. Farvegengivelsen og eksponeringen er i orden.
Kameraet er spækket med funktioner, men vi håber, at Nikon snart byder ind med et stærkt lommekamera med en større billedchip end den lille 1/2.3”-sensor på 15,9 mio. pixels, der er i A1000. Det burde give en langt bedre billedkvalitet.

Se den bedste pris lige nu

Conclusion

Veldesignet zoomkamera med mange funktioner. Klarer raw og 4K-video. Både den elektroniske søger og den berøringsfølsomme skærm er gode.

Billedkvaliteten skuffer med en svag skarphed. Kameraet bliver langsomt, når man tager billeder i raw-format.

Specifikationer

Mærke
Nikon
Mio. pixels
15,9
Brændviddeforl./optisk zoom
35
LCD-skærm
3
Billeder/sekund
10
Max. ISO
6400